Ponta: ”Cel mai rușinos moment pentru România”
Lupta între Palatul Cotroceni și Palatul Victoria se ascute. Noul subiect este legat de propunerea făcută de premierul Ponta de a o propune pe Corina Creți comisar european. După ce Ponta s-a lăudat că a obținut pentru Crețu funcția de comisar pentru Dezvoltare Regională, Traian Băsescu a încercat să bage bețe în roate. Se pare că pentru Corina Crețu se pregătește un post doar de comisar pentru Politici Regionale.
Ponta a calificat, joi, drept „cel mai rușinos moment posibil pentru România” faptul că președintele Traian Băsescu și liderii Opoziției au „sabotat” interesul țării noastre de a avea un portofoliu important în viitoarea Comisie Europeană.
„România a obținut în urma negocierilor un portofoliu extrem de important, din punctul meu de vedere cel mai important, după care, tot din România, aseară, domnul Băsescu a contestat, liderii opoziției au trimis scrisori să nu primim un portofoliu important. Important e să moară capra românească că nu este susținută de domnul Băsescu sau de domnul Iohannis sau de domnul Blaga. Dacă se va întâmpla așa, vreau să vă spun că este cel mai rușinos moment posibil pentru România. Nicio altă țară din cele 28 nu și-a sabotat în mod public și cu atâta energie interesul de a avea un portofoliu bun. Eu am încă încredere că vocea domnului Băsescu, a domnului Iohannis și a domnului Blaga nu va prevala în fața interesului României”, a afirmat prim ministrul, la Palatul Victoria, la începutul ședinței de Guvern.
Ponta: Nu e prima dată când Băsescu sabotează
Ponta a adăugat că în 2006, „exact pe aceeași filieră”, România a pierdut un portofoliu important care urma să fie deținut de Varujan Vosganian și a primit, în cele din urmă, postul de comisar pentru multilingvism.
„Domnul Vosganian mi-a spus că a pățit la fel în 2006. (…). Îmi pare rău că în 2006, exact pe aceiași filieră, în loc să primim un portofoliu economic important pentru domnul Vosganian, am primit multilingvism. Sper să nu pățim la fel după ce puteam să avem cel mai important portofoliu, tot din țară să fie cerut în mod insistent ca România să nu primească nimic sau să primească un portofoliu cât mai slab ca să fie folosit în bătălia politică internă. Eu nu văd lucrurile așa și îmi doresc ca în 2019 să avem și președinte și prim ministru și lideri ai opoziției într-adevăr cu capul pe umeri și cu mintea la ei când tratează interesele Europei”, a mai spus premierul.
La summit-ul din NATO din Țara Galilor, România are o poziți coordonată
Șeful executivului a dat asigurări că lucrurile stau diferit în ceea ce privește poziția României la summit-ul NATO de la Cardiff și că în acest caz instituțiile statului s-au coordonat.
„La summit-ul NATO din Țara Galilor vreau să știți că România are o poziție coordonată și clară în interes național și anume al consolidării flancului estic al NATO, al unei prezențe permanente din punct de vedere militar și al asigurărilor pentru Republica Moldova, pentru Ucraina a securității. E un caz fericit în care toate instituțiile statului sunt de acord și lucrează împreună cu interesul național”.