Tăriceanu cere suspendarea lui Băsescu
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, la România TV, că modul în care a acţionat preşedintele Traian Băsescu în chestiunea legată de desemnarea comisarului european din partea României impune suspendarea sa din funcţie. Tăriceanu intenţionează să discute această chestiune cu partidele reprezentate în Parlament.
„Ceea ce face astăzi Traian Băsescu, profitând de faptul că îl cunoaşte personal pe Jean Claude Juncker, să încerce să caroteze propunerea Guvernului, mie îmi demonstrează că este împotriva interesului naţional. Este inadmisibil să-ţi carotezi propriul candidat care este în poziţia de a primi unul dintre primele 4-5 posturi ca importanţă din Comisia Europeană”, a declarat preşedintele PLR. Acesta susţine că preşedintele Traian Băsescu trebuie sancţionat politic pentru acest lucru, inclusiv printr-o a treia suspendare. „Suntem într-o succesiune extrem de rapidă a unor acţiuni ale preşedintelui şi mă gândesc foarte serios dacă nu este nevoie de suspendarea din funcţie a preşedintelui şi convocarea referendumului de demitere chiar dacă mai sunt doar trei luni de mandat (…) Comportamentul său intră în contradicţie cu interesul naţional”, a motivat Tăriceanu, informează Romaniatv.net.
Fostul premier intenţionează să sondeze terenul pentru a vedea care sunt şansele de succes ale acestui proiect. „Voi discuta acest lucru cu toate partidele parlamentare”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.
Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, tot joi, la România TV, că postul de comisar ce-i va reveni României nu este acela pentru Ajutorul Umanitar. Potrivit premierului, nu a existat o asemenea discuţie cu oficiali europeni, informaţia fiind o dezinformare apărută în România.„Povestea cu ajutorul umanitar este o dezinformare apărută în România. Nu s-a discutat acest lucru şi România nu va avea un asemenea post (….) Povestea cu ajutorul umanitar n-a fost discutată niciodată. Face parte din arsenalul de dezinformare al Palatului Cotroceni”, a declarat Victor Ponta.
Acesta l-a acuzat din nou pe preşedintele Traian Băsescu că ar fi blocat numirea Corinei Creţu în postul de comisar pentru Dezvoltare Regională, fără să precizeze însă dacă şeful statului, în presupusa discuţie telefonică cu preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, s-a declarat nemulţumit de persoana propusă de Guvern sau de portofoliul pe care ar fi urmat să-l primească.”Traian Băsescu a apelat direct şi prin alte persoane la Jean Claude Juncker şi la preşedintele PPE, Joseph Daul, şi i-a pus pe domnii Blaga şi Johannis să scrie o scrisoare în care susţine că nu Guvernul face nominalizarea, ci preşedintele”, a declarat Ponta.
În consecinţă, joi la prânz, şeful Guvernului a remis la Bruxelles o notă cu explicaţii suplimentare. „Am trimis azi o adresă pentru a nu exista nici o problemă, precizând suportul legal al desemnării comisarului european”, a susţine primul-ministru.
Întrebat dacă scrisoarea adresată de liderii ACL lui Juncker a cântărit greu în decizia preşedintelui CE de a nu da Dezvoltarea Regională comisarului român, Ponta a răspuns: „N-a cântărit deloc. Pentru asta a intrat şi Traian Băsescu pe fie, dar avea nevoie de un demers asumat”. Premierul a spus că a aflat joi de convorbirea telefonică ce ar fi avut-o preşedintele României cu Juncker, fără a spune de unde are informaţia.
Invitat să comenteze ameninţările cu plângerea penală venite din partea ACL pentru că ar fi încălcat procedura legală de desemnare a comisarului, Ponta nu s-a arătat îngrijorat. „Anca Boagiu, Blaga şi Johannis i-am auzit cu plângeri penale, dar i-aţi auzit să facă ceva bun? Să facă şi ei 1000 de plângeri penale. Important este ca noi ceilalţi, cei normali la cap, să ne batem pentru România”, a conchis Victor Ponta.