Controverse medicale pe ”țigara electronică”

Un grup de experţi a contestat, concluziile unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind ţigara electronică, apreciind că riscurile sunt exagerate şi este subestimat rolul acesteia ca o soluţie pentru renunţarea la consumul de tutun, scrie Le Monde.fr.

Documentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dat publicităţii la 26 august, recomanda guvernelor interzicerea vânzării ţigărilor electronice minorilor şi folosirea lor în spaţiile publice, susţinând că reprezintă un pericol grav pentru adolescenţi şi pentru bebeluşi.

‘Am fost surprinşi de tonul negativ al raportului şi am descoperit că este înşelător şi nu reflectă deloc de o manieră precisă datele disponibile’ a declarat Ann McNeil, profesor la Centrul naţional de vicii din cadrul King’s College din Londra, într-un articol pentru revista ‘Addiction’.

Folosirea ţigărilor electronice s-a extins rapid la nivel mondial. Potrivit OMS în prezent există aproximativ 400 de mărci, iar piaţa pentru aceste produse este estimată la 3 miliarde de dolari (2,27 miliarde de euro) în 2013.

‘Utilizarea ţigării electronice ar putea salva milioane de vieţi în cursul acestui secol şi ar avea cel mai important impact asupra sănătăţii publice în istoria consumului de tutun’, a explicat doctorul Jacques Le Houezec, specialist francez în probleme cauzate de fumat şi unul dintre autorii articolului.

Experţii mai susţin că OMS nu a reuşit să admită că nivelul ‘concentraţiilor de toxine din ţigările electronice nu reprezintă decât o mică fracţie din ceea ce se întâlneşte în fumatul ţigărilor tradiţionale’.

Aceştia contestă deopotrivă argumentele privind inhalarea pasivă a vaporilor ţigării electronice şi resping o altă concluzie a raportului OMS conform căreia ţigările electronice ‘împiedică renunţarea la fumat’.

Citește și
1 Comentariu
  1. Tigara electronica Vipercig spune

    Nu ar trebui sa ne surpinda deloc parerea acestor medici, inclusiv cei din Romania sunt de parere ca tigara electronica reprezinta cea mai buna alternativa pentru tigarile clasice.

    Din pacate, OMS nu mai este de mult organizatia care are ca scop sanatatea publica, ci mai degraba organizatia care face recomandari in functie de finantarile primite de la companiile farmaceutice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.