Frans Timmermans, adjunctul lui Juncker la şefia CE
Olandezul Frans Timmermans, care va fi adjunctul lui Jean-Claude Juncker, este un fin cunoscător al UE, poliglot, amator de fotbal şi avocatul unei „Europe puternice”.
La vârsta de 53 de ani, acest laburist devine prim-vicepreşedinte al Comisiei, ocupându-se de „ameliorarea reglementării, de relaţiile interinstituţionale, statul de drept şi carta drepturilor fundamentale”, informează Mediafax.
Fiu de diplomat, el şi-a petrecut majoritatea vieţii în afara Olandei, după care a devenit ministru de Externe. Discursul său emoţionant în faţa Naţiunilor Unite în iulie, după moartea a aproximativ 200 de olandezi în catastrofa zborului MH17 al Malaysia Airlines, a atras atenţia lumii şi a fost urmărit de peste un milion de ori pe YouTube.
Născut la 6 mai 1961 la Maastricht, oraş care a marcat identitatea Europei cu tratatul din 1992 ce îi poartă numele, el şi-a făcut studiile secundare în şcoli britanice din Roma şi Olanda înainte de a studia literatura franceză în Olanda apoi dreptul european la universitatea din Nancy, în Franţa.
La începutul anilor ’90, Frans Timmermans a făcut primii paşi în diplomaţie: într-o Uniune Sovietică în declin, el ocupă un post la ambasada Olandei din Moscova.
El lucrează apoi pentru olandezul Hans von de Broek, atunci comisar european pentru Relaţii Externe, apoi pentru Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
El este ales deputat în 1998 şi devine ministru al Afacerilor Europene din 2007 în 2010, după care, în 2012, primeşte portofoliul Afacerilor Externe în Guvernul liberalului Mark Rutte.”El ştie să privească tabloul în ansamblu”, asigură pentru AFP un coleg care vrea să îşi păstreze anonimatul. Frans Timmermans vorbeşte rusă, italiană, engleză, franceză şi germană, în plus faţă de limba sa maternă.
Timmermans s-a exprimat în martie împreună cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier în paginile publicaţiei Handelsblatt, exprimându-se în favoarea unei „Europe puternice care să aibă priorităţi bune”, o Europă „puternică pe subiecte importante, mai tăcută pe subiecte mai puţin importante”. „Europa trebuie să atace subiecte importante, cele în cazul cărora nu putem ajunge la ceva decât luând poziţie împreună: politica faţă de vecinii noştri din sud şi din est”.
Având în vedere succesul echipei mondiale a Olandei la Cupa Mondială din 2014, acest fervent suporter de fotbal a încurajat diplomaţii olandezi să practice ceea ce el numeşte „diplomaţia fotbalului”. Ea permite, potrivit lui, spargerea cu uşurinţă a gheţii pentru cei care lucrează în străinătate.