Obama nu crede că va exista o confruntare între NATO şi Rusia

Share:

Preşedintele american, Barack Obama, a declarat într-un interviu pentru CBS News că nu crede că va exista o confruntare militară între NATO şi Rusia, pentru că liderul rus Vladimir Putin înţelege faptul că Alianţa ia în serios Articolul 5 din Tratat, privind apărarea colectivă.

Obama a precizat că, deşi nu crede că va exista o confruntare militară între NATO şi Rusia, Statele Unite au depus eforturi pentru a-şi asigura aliaţii, inclusiv unele state mai mici, ca Estonia, că Articolul 5 al Tratatului NATO este luat în serios. „Oferim ajutor şi asistenţă, astfel că dacă înfrunţi un stat NATO, atunci va exista o confruntare militară. Iar Putin înţelege acest lucru”, a afirmat preşedintele SUA, informează Mediafax.

„Din păcate, Putin – care cred că a fost prins cu garda jos iniţial, când au început protestele în Ucraina – a improvizat pentru a încerca să-şi dea seama cum să ţină Ucraina în sfera sa (…). A fost bine pentru el în sondaje, dar foarte rău pentru economie şi rău pentru viitorul Rusiei”, a continuat Obama.

El le-a recomandat ruşilor să revină la respectarea „normelor internaţionale şi va fi mai bine pentru poporul rus şi cu siguranţă va fi mai bine pentru Europa”. „Noi nu căutăm confruntarea, dar vom fi foarte fermi”. În ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, preşedintele american a apreciat că „există posibilitatea unei soluţii politice”. „Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat, însă, dacă nu am fi spus ferm că Rusia a greşit. Şi apoi să le lăsăm posibilitatea de a adopta o cale diferită”, a subliniat el.

Rusia „este o ţară mare cu un talent incredibil şi tradiţii incredibile. Dacă te concentrezi pe talentul tău în inginerie şi matematică şi pe creşterea economică, atunci Rusia va fi o mare putere în această lume”, a conchis Obama.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.