Tăriceanu îi va răspunde în scris lui Horia Georgescu
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, îi va răspunde în scris șefului Agenției Naționale de Integritate (ANI) la scrisoarea prin care cere procesul verbal al ședinței Comisiei juridice în care s-a dezbătut cazul senatorului liberal Akos Mora, pentru care ANI solicită retragerea mandatului de senator.
„A fost primită la Senat o scrisoare din partea domnului Horia Georgescu, președintele ANI — a fost primită de către președintele Senatului — în care solicită niște date vizavi de modul în care s-a votat o decizie, cine a votat, cum a votat în Comisia juridică vizavi de o solicitare cu privire la domnul Akos Mora. Domnul președintele Tăriceanu a informat Biroul permanent că va răspunde domnia sa în scris domnului Horia Georgescu”, a declarat vicepreședintele Senatului Cristian Dumitrescu, luni, la finalul ședinței Biroului permanent.
Potrivit scrisorii președintelui ANI, în vederea punerii în aplicare a sentinței Înaltei Curți de Casație și Justiție privindu-l pe Daniel Akos Mora, Curtea Constituțională a constatat că prevederile art. 25 din Legea 176/2010 sunt constituționale, iar sintagma „aceeași funcție” se referă la toate funcțiile eligibile prevăzute de articolul 1 din acceași lege și, „având în vedere adresa Agenției Naționale de Integritate nr.12423/25.08.2014, vă rugăm să ne comunicați componența Comisiei juridice a Senatului precum și datele de identificare ale membrilor comisiei”.
„De asemenea, în situația în care în ședința din data de 23.09.2014 decizia Comisiei de a acorda un termen de o săptămână pentru depunerea unor concluzii a fost luată prin votul exprimat de către membrii prezenți, vă rugăm să ne transmiteți copia procesului verbal de ședință din care să rezulte membrii participanți, precum și modalitatea de vot a acestora”, se mai arată în scrisoare.
Potrivit art. 29 alin. (3) din Legea 176/2010, spune șeful ANI, neaplicarea sancțiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcției publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune, sau avertisment în conformitate cu prevederile Ordonanței 2/2001 privind regimul juridic.