Andreea Paul: În România zboară oportunitățile
Deputatul PDL Andreea Paul consideră că în zona industriilor creative românii sunt mari creatori, dar producători mici, nereușind să transpună în practică invențiile pe care le câștigă anual la diverse concursuri internaționale, informează Agerpres.
„În România ne zboară oportunitățile pe lângă ureche. Suntem creatori mari, dar producători mici. Europa a creat un program numit ‘Europa creativă’, prin care în perioada 2014-2020 se alocă nu mai puțin de 1,4 miliarde euro. România poate să beneficieze de o bună parte din aceste fonduri dacă înțelege cum trebuie să se organizeze și să aplice pentru ele. Cooperarea regională este esențială (…) Deși reușim să câștigăm medalii multe la concursuri internaționale, nu le transpunem în practică în România, nu capitalizăm în România. Invențiile românești sunt medaliate an de an, dar majoritatea lor sunt perfecționate și exploatate în străinătate”, a afirmat joi deputatul Andreea Paul la conferința de presă aferentă Reuniunii Comisiei generale pentru probleme economice a Inițiativei Central-Europene — Dimensiunea Parlamentară (ICE-DP), care s-a desfășurat miercuri și joi la Palatul Parlamentului.
Tema de dezbatere a reuniunii, organizată de Camera Deputaților la inițiativa Andreei Paul, a fost „Noi locuri de muncă printr-un hub regional al ICE pentru tinerii înalt calificați — o provocare pentru industriile culturale și creative”.
„Am propus această temă pentru a reduce șomajul în rândul tinerilor și a promova talentul tinerilor, al creatorilor și inovatorilor din România. (…) Avem patru handicapuri ale industriei românești, în special în zona culturală și creativă: lipsa unei strategii clare pentru dezvoltarea industriilor creative, capacitatea redusă de inovare, lipsa grupurilor de firme cooperante, absorbția scăzută a fondurilor europene”, a adăugat Andreea Paul, membru al Delegației Parlamentului României la ICE — DP, care a prezidat întâlnirea în calitatea de președinte al Comisiei Economice a organizației.
Potrivit deputatei, un salariat din 10 în România își câștigă existența în zona industriilor culturale și creative iar a cincea parte din firmele din România activează în zona industriilor creative.
Ea a precizat că a propus în cadrul reuniunii mai multe soluții în acest domeniu, într-o perspectivă interparlamentară și interregională, care au fost acceptate de către participanți, și anume încurajarea formării unei generații tinere de antreprenori creativi capabili să dezvolte business-uri aducătoare de profit în industriile creative, crearea unei bănci suport pentru finanțarea acestei industrii în zona balcanică, promovarea industriilor creative prin participarea la evenimentele internaționale, valorificarea potențialului orașelor și regiunilor prin facilitarea accesului acestora la rețelele internaționale de orașe creative.
Ea și-a exprimat nemulțumirea că în România are una dintre cele mai mari cote din Europa la TVA aplicate la scriitori, compozitori, ziare sau cărți și a propus reducerea cotei pentru aceste categorii la 5%.
Secretarul general adjunct în Secretariatul dimensiunii guvernamentale ICE, Erik Csernovitz, a propus ca viitoarea reuniune, pe tema transportului, să aibă loc în primăvara anului 2015 la Trieste — Italia.
„Transportul și logistica de transport afectează economiile și țările noastre și zona ICE în ansamblu”, a spus în conferința de presă Erik Csernovitz.
Printre participanții la reuniune s-au numărat deputatul PP-DD Liliana Mincă, șef al Delegației Parlamentului României la ICE — DP, reprezentanți ai delegațiilor parlamentare naționale membre la ICE — DP din Italia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Muntenegru, Serbia și România, ai Secretariatului dimensiunii guvernamentale, ai misiunilor diplomatice la București din Republica Moldova, Slovenia, Cehia, Slovacia, ai altor instituții publice de profil din România, precum și ai societății civile.
Inițiativa Central-Europeană cuprinde 18 state membre: 10 state membre ale UE (Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria) și 8 state non-membre UE (Albania, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Republica Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia, Ucraina) și are printre obiective consolidarea cooperării multilaterale între statele membre ale ICE la nivel parlamentar.