Leucemiile şi ebola, în programele naţionale de sănătate
Combaterea infecţiilor cu virusul Ebola, intervenţiile în cazul acestora şi diagnosticarea leucemiilor acute vor fi incluse în programele naţionale de sănătate, conform unui proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii (MS).
Proiectul de act normativ, aflat în dezbatere publică până la 20 noiembrie, vizează modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 124/2013 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru 2013 şi 2014, informează Mediafax.
Prin acest proiect, susţin iniţiatorii săi, se asigură cadrul legal pentru punerea în aplicare în cadrul Programului naţional de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare a unui obiectiv strategic din domeniul prevenirii şi creşterii capacităţii de intervenţie în combaterea infecţiilor cu virus hemoragic Ebola prin amenajarea spaţiului necesar instalării formaţiunii medicale ROL 2, precum şi asigurarea cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare a acesteia.
De asemenea, luând în considerare progresele înregistrate în ultimele decenii în diagnosticul şi tratamentul leucemiilor acute, precum şi faptul că investigaţiile prin flowcitometrie, explorare citogenetică şi biomoleculară sunt indispensabile unui diagnostic corect, ce stă la baza tratamentului modern, personalizat, promovat în oncohematologia din ţara noastră, se propune includerea în cadrul Programului naţional de oncologie finanţat din bugetul Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate a unui subprogram nou, intitulat „Subprogramul de diagnostic imunofenotipic, citogenetic şi biomolecular al leucemiilor acute, se mai precizează în nota de fundamentare a proiectului.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, anunţa în 29 septembrie că nu vor mai fi trimise în Germania testele în cazul suspiciunilor de Ebola, pentru că acestea pot fi făcute la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.
„De acum nu vom mai trimite probe în Germania pentru confirmarea diagnosticului de Ebola, testele vor fi realizate la Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Matei Balş» din Capitală”, a spus Nicolae Bănicioiu, care a participat, împreună cu primarul general Sorin Oprescu la lansarea testării voluntare pentru infecţia cu Hepatită C, pentru înregistrarea datelor în Registru Naţional al Infecţiilor determinate de Virusurile Hepatitice elaborat de Institutul „Matei Balş” .
La rândul său, managerul de la „Matei Balş”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, a spus că testele pentru Ebola nu puteau fi făcute la institutul din Capitală pentru că nu existau kit-urile necesare. „Acum putem face şi noi teste. Avem tot ceea ce este nevoie”, a mai spus Streinu Cercel.
Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost majorat, la ultima rectificare bugetară, cu 1.380.000 lei pentru programele de sănătate, din care 290.000 de lei pentru Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan”, în vederea amenajării spaţiului necesar instalării formaţiunii medicale ROL 2, precum şi cheltuieli de întreţinere şi funcţionare pentru trei luni, iar 1.090.000 lei pentru Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”, în vederea achiziţionării de reactivi, consumabile, training.