Kelemen Hunor se dă preocupat de sănătatea românilor

Candidatul UDMR la Președinția României, Kelemen Hunor, liderul Uniunii, a declarat luni, la Târgu Mureș, că se impune încheierea unor pacte politice pentru sistemele de sănătate și educație, astfel încât strategiile din aceste domenii să nu fie schimbate atunci când sunt înlocuiți miniștrii de resort, informează Agerpres.

”Important ar fi, pentru sistemul de sănătate și pentru educație să existe un acord între forțele politice, indiferent cine vine la guvernare, anumite deziderate să nu fie schimbate pe parcurs. Fiindcă problema cea mai mare nu este că în educație și în sănătate am avut cei mai mulți miniștri în această perioadă, aproape un ministru pe an, ci faptul că de fiecare dată au încercat să impună o altă strategie, o altă direcție. Deci ar trebui un pact, dacă se poate spune așa ceva, pentru aceste sisteme uriașe și esențiale în ceea ce privește dezvoltarea societății. Nu e vorba să ai sau să nu ai ministru, important este să te gândești pe termen lung, ca om responsabil, ca om ales în Parlament și să propui niște deziderate — și sigur, aici, după aceea Guvernul pune în executare legile și programul de guvernare. Deci nu ține de funcția de ministru neapărat. Când ai ministru, atunci poți să te gândești în alți parametri, dar nu ține doar de faptul să ai ministru”, a arătat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a subliniat că pe această temă se impune o discuție între toți factorii politici, întrucât o reformă a sistemului de sănătate este mai mult decât necesară după eșecul celei din 2011, iar o decizie în acest sens ar putea fi luată în anul 2015.

”Trebuie o discuție. Urmează o reformă în sistem, nu se poate să nu ne gândim la o reformă, așa cum în 2011 a fost o inițiativă care n-a avut sprijin parlamentar și nici măcar în rândul populației nu a avut sprijin, fiindcă a lipsit dezbaterea publică și de specialitate, dar nu putem spune că nu e nevoie de reformă. Când va veni momentul — și momentul nu este în 2014, nu este perioada alegerilor prezidențiale — atunci sigur vom avea propuneri, că avem o experiență și avem specialiști foarte buni. Nu avem un proiect elaborat, nici nu trebuie să ai acum (…) (Reforma, n.r.) poate să fie 2015. În 2016 e mai dificil, fiind an electoral. Sunt anumite lucruri care trebuie făcute înainte de anii electorali și trebuie să găsești și o majoritate pentru o anumită reformă, eu cred că în 2015 câteva proiecte importante vor fi puse în discuție, poate și reforma în sistemul sanita”’, a susținut Kelemen.

Liderul UDMR a participat luni, la Târgu Mureș, la conferința medicală prilejuită de aniversarea a 15 ani de asigurări medicale în România, organizată de Fundația Studium, alături de senatorul Marko Bela și de fostul ministru al Sănătății, Hajdu Gabor, cel de numele căruia se leagă implementarea legii sistemului asigurărilor de sănătate din România.

Kelemen a spus, cu această ocazie, că în cazul asigurărilor de sănătate principiul solidarității ar trebui să funcționeze și că orice sistem unde există multe excepții nu va funcționa și va submina acest principiu.

”Poți să găsești o soluție prin care din bugetul național adaugi sumele respective — pentru copii, pentru bolnavi, pentru anumite categorii de asigurați, dar sfera excepțiilor, în acest moment ,este extrem de mare și, din acest punct de vedere, eu cred că trebuie, la un moment dat, regândit sistemul. E nevoie de o reformă din acest punct de vedere și principiul solidarității trebuie să funcționeze. Un alt principiu — principiul subsidiarității — și aici, sigur, ceea ce știm cu toții, e important, ca CJAS-urile să aibă o autonomie mult mai mare, ceea ce se adună acolo și se dă mai departe către Casa Națională, pentru a asigura dezechilibrele din țară, să fie mult mai bine gândit, fiindcă nu se poate accepta ca într-un județ gradul de colectare să fie de 90 la sută, într-un alt județ de 40 la sută și cel care e mai bun și adună mai mulți bani dă celui care nu reușește să facă acest lucru. Deci din acest punct de vedere iarăși avem o problemă”, a arătat Kelemen Hunor.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.