Băsescu îl consideră pe Ponta un “fripturist”
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că activitatea lui Victor Ponta în Serviciul de Informaţii Externe s-a rezumat la participarea la câteva seminarii şi mese rotunde în străinătate pe care fostul procuror şi le-ar fi trecut în CV drept cursuri.
Şeful statului a afirmat că racolarea lui Victor Ponta ca ofiţer sub acoperire al SIE la sfârşitul anilor ’90 a fost posibilă în contextul în care serviciile secrete româneşti aveau nevoie presantă de cadre, după epurarea celor care activaseră în perioada comunistă.”Ponta a fost doar un fripturist care s-a băgat în SIE care să meargă la seminarii pe afară. Nu a fost trimis în nicio misiune că nu poţi trimite în misiuni în afară un om necopt luat din parchet. A fost un fripturist cum au fost mulţi la acea vreme, cum a fost mare şi foamea serviciilor de a-şi organiza structuri pentru că se prăbuşise tot sistemul anterior revoluţiei”, a declarat Traian Băsescu.
Acesta a spus că anunţul său referitor la faptul că Victor Ponta a fost ofiţer SIE în perioada 1997-2001 respectă prevederile legale referitoare la secretele de stat întrucât nu pot fi secretizate informaţii legate de comiterea unor ilegalităţi sau informaţii de interes public. „Oare este de interes public dacă primul-ministru a fost ofiţer acoperit? Eu zic că da (…) Este o încălcare a Constituţiei utilizarea ca ofiţer a unui procuror? Răspunsul meu este da. Este de interes public dacă un ministru sau chiar premier a fost ofiţer al unui serviciu de informaţii? Da. Meleşcanu a târâit după interesele sale şi ale premierului un serviciu excepţional, unul dintre cele mai bune din lume. Păcat că un om politic cel puţin neinspirat a participat la un demers care a pus serviciul într-o situaţie foarte proastă”, a spus Traian Băsescu.
Amintind faptul că una dintre atribuţiile sale ca preşedinte al României este şi aceea de a veghea la respectarea Constituţiei, Băsescu a invocat articolul 130 din Constituţia din 1991 ce stipula că funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie sau privată cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior. „Nu mi s-a părut că la SIE e vreo funcţie didactică. Acolo e şcoală înaltă, dar nu didactică”, a comentat preşedintele.
De asemenea, Traian Băsescu a spus că nu există vreo interdicţie în ceea e priveşte dezvăluirea numelui unui fost ofiţer de informaţii. „În Legea SIE, Legea 1/1998, nu există nici un articol prin care să se ceară secretizarea rezerviştilor. Ei pot să nu-şi decline calitatea de rezervist al SIE, dar niciodată legea nu interzice să spună că au fost acoperiţi sau au lucrat la SIE. Ce nu au voie să facă rezerviştii: nu au voie să divulge secrete ale activităţii din serviciu. Acest lucru le este interzis. Îmi pare aproape, SIE a dus conţinutul comunicatului către ridicol, justificând HG 223 că 70 de foşti ofiţeri s-au autodivulgat. Era dreptul lor ca rezervişti să-şi treacă în CV că au fost rezervişti sau nu. Le era interzis doar să-şi povestească amintirile din timpul serviciului. În 2013, Meleşcanu şi Ponta au scos HG 223 prin care secretizează şi rezerviştii. Slavă Domnului că nu sunt femeile de serviciu la secrete de stat”, a spus şeful statului.
Băsescu i-a acuzat pe primul-ministru şi pe fostul director al SIE că au încercat să muşamalizeze o ilegalitate prin Hotârârea de Guvern prin care era interzisă şi devoalarea numelor ofiţerilor în rezervă ai SIE. „Eu sunt convins că dacă Ponta nu ar fi fost în situaţia de a fi încălcat Constituţia, ar fi recunoscut că a avut şi el o perioadă când a profitat de acest statut. Faptul că a încălcat Constituţia l-a determinat şi pe el, şi pe directorul Serviciului să intre într-un joc politic pentru acoperirea unei ilegalităţi”, a conchis Băsescu.