Nouă clădire pentru Teatrul Național
Noua clădire a Teatrului Naţional din Bucureşti începe să prindă contur. Schelele dispar una câte una şi iese la iveală clădirea remodelată pentru cele mai moderne săli de spectacol din ţară. Pe acoperiş este amenajat un amfiteatru, iar în foaiere vor fi cafenele şi galerii de artă. Doar două săli mai sunt în lucru, dar şi acestea vor fi deschise publicului odată cu inaugurarea noii clădiri, pe 10 noiembrie, informează TVR.
Amfiteatru în aer liber pe acoperiş, şase săli de spectacol cu dotări de ultimă generaţie şi un labirint de cafenele, librării şi galerii de artă. Pe scurt, modernizarea Teatrului Naţional din Bucureşti a ajuns la final.
Romeo Belea, arhitectul TNB: „Am stabilit de comun acord ca teatrul să devină un loc public”. Ion Caramitru, directorul TNB: „Teatrul pe care îl vedeţi va fi infinit mai accesibil. Urmează sus, acolo pe acoperiş, unde va fi teatrul în aer liber, să se completeze lateralele şi să se pună punct unui proiect de mare anvergură”.
Arhitectul Romeo Belea este părintele noului Teatru Naţional din Capitală. Îşi modernizează de fapt propriul proiect cu care a uimit Bucureştiul în urmă cu 40 de ani, când a transformat pălăria lui Caragiale într-o emblemă a capitalei.
Romeo Belea, arhitectul TNB: „Prima dată am făcut un teatru cu 3 săli, care se deschidea la 7 seara, se descuiau uşile, publicul intra şi la 7.30 începea spectacolul. Sălile noi care au apărut, au apărut nu prin extinderea suprafeţelor, ci prin reorganizarea funcţiunilor”. Fosta sală a Teatrului Naţional de Operetă a fost transformată în cea mai modernă sală de teatru din România. Aceasta va putea fi reconfigurată în aproximativ 20 de minute, de la stilul italian, la stilul elisabetan sau la stilul arenă. Cu alte cuvinte, scaunele vor putea fi reaşezate în funcţie de viziunea regizorului”.
Depozitele de recuzită, magaziile de costume, sala de pictură, birourile dinspre strada Tudor Arghezi şi chiar cizmăria teatrului au fost transformate în săli moderne şi multifuncţionale, dotate cu touchscreen-uri cu informaţii despre piese şi actori. Când nu se joacă teatru, clădirea este un spaţiu cultural deschis.
Romeo Belea, arhitectul TNB: „Şi peste tot sunt mici cafenele. La fiecare colţ de scară”. Acum se fac ultimele retuşuri la Sala Mare şi la amfiteatrul de pe acoperiş. Cu o capacitate de 3.400 de locuri faţă de 1.600, câte erau înainte, Teatrul Naţional va fi deschis publicului pe 10 noiembrie.
–