Şocant: Putin a propus Poloniei să împartă Ucraina cu Rusia
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a propus fostului premier polonez Donald Tusk în 2008, într-o vizită la Moscova, ca cele două ţări să împartă Ucraina între ele, a declarat Preşedintele Seimului (Camera inferioară a Parlamentului polonez) Radoslaw Sikorski.
Putin „a vrut ca noi să devenim participanţi în această împărţire a Ucrainei”, declară Sikorski, la vremea respectivă ministru de Externe, în acest interviu pentru Politico. „Putin vrea ca Polonia să angajeze trupe în Ucraina. Acestea sunt semnalele pe care ni le-au trimis… Ştiam cum gândesc de ani de zile. Acesta este unul dintre primele lucruri pe care Putin i le-a spus premierului meu Donald Tusk (care urmează să fie preşedintele Consiliului European) când a vizitat Moscova. A spus că Ucraina este o ţară artificială, că Liov este un oraş polonez şi de ce să nu rezolvăm împreună”, continuă el.
„Din fericire, Tusk nu a răspuns. Ştia că este înregistrat”, afirmă Sikorski pentru site-ul american Politico.com.
Drumul către actualul conflict din Ucraina a început încă din 2008, potrivit lui Sikorski, care afirmă că intenţiile ruse au devenit clare la summitul NATO de la Bucureşti, unde Putin „a susţinut primul său discurs în care a afirmat că Ucraina este o ţară artificială şi că cea mai mare parte din aceste pământuri aparţin istoric Rusiei”. Kremlinul a ameninţat, în cursul summitului, că va răspunde militar dacă Ucraina sau Georgia se alătură Alianţei Nord-Atlantice. Câteva luni mai târziu, forţele ruse au purtat un război-fulger pe teritoriul Georgiei.
Politico scrie în acest material, semnat de Ben Judah şi intitulat „Lovitura lui Putin. Cum s-a folosit liderul rus de criza din Ucraina pentru a-şi consolida dictatura”, că „serviciile ucrainene de informaţii indică faptul că agenţi operativi ruşi au început să vină în Crimeea din 2012, posibil chiar din 2010”, evocând totodată faptul că agenţi ai Kremlinului au discutat în mod deschis planuri de anexare a peninsulei ucrainene în vara lui 2013. Sikorski afirmă că intenţiile Rusiei cu privire la Crimeea au început să-l alarmeze în 2011 şi 2012, când Putin a început să viziteze festivaluri ale unor grupuri de motociclişti ruşi în peninsulă.
Însă semnalul de alarmă a fost tras la Ministerul polonez de Externe în vara lui 2013. „Am aflat că Rusia făcea calcule pe care provincii ar fi rentabil să pună mâna”, afirmă Sikorski, care susţine că Varşovia şi-a dat seama că Kremlinul considera că ar fi profitabil să anexeze regiunile Zaporoje, Dnipropetrovsk şi Odesa, evaluând că zona Donbas, controlată în prezent de rebeli proruşi, nu ar fi profitabil să fie încorporată în Rusia.
„Dar, în timp ce făceau deja calcule despre cum să pună mâna pe Crimeea, ca să-l şantajeze pe (fostul preşedinte ucrainean prorus) Viktor Ianukovici, ştiu din conversaţiile şi întâlnirile mele cu Ianukovici că (acesta) voia să accepte Acordul de Asociere (UE-Ucraina)”, afirmă Sikorski.
„Însă în noiembrie 2013 s-a întâmplat ceva, ceva s-a rupt. Pe baza conversaţiilor noastre, cred că Putin i-a spus ceva la Soci. Cred că Putin l-a şantajat pe Ianukovici: acum ştim că se scoteau săptămânal ori de ori pe săptămână bani (furaţi de la bugetul ucrainean) într-un transfer de fonduri. Şi cred că i-a spus: «Nu semna Acordul de Asociere, altfel luăm Crimeea». De asta a cedat”, a adăugat fostul ministru de Externe.
El afirmă totodată că se teme că „ruşii pur şi simplu nu pot accepta existenţa Ucrainei ca naţiune”. „Dar dacă vor să meargă împotriva naţionalismului ucrainean, ei, bine, n-au decât. Rusia va afla că Ucraina chiar este o naţiune şi că poate înfrunta o situaţie de 20 de război de partizani”, continuă el. „Ruşii pot lua întregul teritoriul al Novorusiei uşor, dar vor avea în coaste o Ucraină care se va înarma, care va fi văzută de întrega lume ca adevărata Ucraină, iar o parte considerabilă a populaţiei va susţine Ucraina adevărată. Pot câştiga bătălia. Dar să deţii controlul asupra acestui teritoriu enorm va fi nevoie de o forţă de 200.000 până la 300.000 de trupe şi un angajament pe zece ani. Şi nu-l vor putea susţine fără o mobilizare naţională permanentă”, afirmă Sikorski.
Putin este „un jucător (de jocuri de noroc)”, mai afirmă Sikorski, adăugând „are un simţ redus al pericolului. Va urmări aceste mize, pentru că adevăratul pericol pentru Putin este viaţa sa. Nu poate părăsi Kremlinul. Odată ce-ai vărsat sânge, odată ce-ai bombardat apartamente, odată ce-ai trimis escadroane ale morţii în străinătate, odată ce-ai avut Georgia, Ucraina, toate aceste mame şi toate aceste cadavre de militari eliminate din războaie secrete… nu poţi renunţa”.
Radoslaw Sikorski pare să renege unele dintre comentariile explozive pe care le-a făcut pentru revista americană Politico, în care a afirmat că preşedintele rus Vladimir Putin ar fi oferit Poloniei să împartă Ucraina cu Rusia, relatează postul Radio Polonia în pagina electronică marţi.
„Interviul cu Politico nu a fost autorizat, iar unele dintre cuvintele pe care le-am spus au fost supra-interpretate”, a scris fostul ministru polonez de Externe într-un mesaj postat luni seara pe Twitter.
Între timp, Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului a catalogat interviul, într-o declaraţie pentru ziarul rusesc RBK, drept „prostii”. „Kremlinul nu intenţionează să răspundă comentariilor făcute de către fostul ministru de Externe al Poloniei potrivit cărora, în urmă cu câţiva ani, preşedintele Vladimir Putin i-a propus premierului Donald Tusk să împartă Ucraina”, a spus rl.
Ben Judah, jurnalistul care l-a intervievat pe Sikorski pentru revista Politico, a declarat pentru postul TVN24 că „nu este sigur la ce s-a gândit Sikorski” când a spus că unele dintre comentariile sale au fost „supra-interpretate”.
Jurnalistul american a amintit totodată că, în Statele Unite, jurnaliştilor nu li se cere că „autorizeze” un interviu înainte să fie publicat, aşa cum li se cere, teoretic, în Polonia.