ACL Cluj depune plângere penală împotriva lui Ponta
ACL Cluj va depune o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta, pe care îl acuză de împiedicare a exercitării drepturilor electorale în diaspora, unde alegerile au fost marcate de cozi şi nu au existat ştampile suficiente, a anunţat, luni, copreşedintele ACL Cluj, Daniel Buda.
Peste 50 de membri ai ACL s-au adunat, luni, în faţa Prefecturii Cluj, în semn de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut să voteze la alegerile prezidenţiale de duminică, aceştia scandând „Jos Ponta” şi „Jos comuniştii”, transmite corespondentul Mediafax.
Membrii ACL s-au adunat, luni, după ora 12.30, în faţa Prefecturii Cluj, ei scandând „Jos Ponta”, „Jos comuniştii”, „Ruşine să vă fie”, „Mulţumim diaspora”, „Ponta, nu uita, România nu-i a ta”, „Românii votează, Ponta plagiază”. De asemenea, ei au afişe cu mesaje precum „Alături de românii din diaspora”, „Mândri că ţinem românii la cozi”, „Vor să voteze, lăsaţi-i să voteze”.
Paul Ţiriac, unul dintre membrii ACL care se află în faţa Prefecturii Cluj, a declarat că acţiunea este una „de solidaritate cu românii din diaspora care nu au apucat să voteze la alegerile prezidenţiale”.”Guvernul Ponta a înjumătăţit secţiile de votare din străinătate tocmai pentru a-i împiedica pe românii din diaspora să voteze. Cred că în turul al doilea, acest lucru se va întoarce împotriva lor şi românii din diaspora îl vor răsplăti pe Ponta aşa cum merită şi vor ieşi la vot pentru Iohannis”, a spus Ţiriac.
Acţiunea nu este autorizată şi este supravegheată de jandarmi. Şi duminică seară, peste 50 de membri ai ACL s-au adunat în faţa Prefecturii Cluj, unde au scandat „Vuşcan, demisia”, „Corlăţean, demisia”, „Jos Ponta”, „Jos comuniştii”, „Laşii”, „Ieşi afară, javră ordinară”, „Hoţii”, „Nu puteţi voi fura cât putem noi vota”, „Trădătorii” şi „Ruşine, ruşine să vă fie”.
Vicepreşedintele PDL Alin Tişe declara că protestul spontan este generat de „modul defectuos” în care prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, au organizat alegerile.
La acţiune s-au alăturat ulterior şi membri ai PMP şi susţinători ai Monicăi Macovei, între care şi Adrian Papahagi.
Acţiunea a fost supravegheată de jandarmi şi s-a încheiat după două ore.
În replică, prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan declara că în judeţul Cluj nu a rămas niciun cetăţean care să nu poată vota la scrutinul prezidenţial.
„Manifestarea celor de la ACL a fost una politică, iar eu nu îmi permit să fac aprecieri despre astfel de manifestări. Eu am fost preocupat de organizarea fără cusur a alegerilor prezidenţiale, iar la Cluj nu a rămas niciun cetăţean care să nu poată vota. Nu au fost incidente majore, iar faptul că la miezul nopţii (în noaptea de duminică spre luni – n.r.) s-au procesat procese-verbale de la peste 200 de secţii de votare arată că organizarea a fost ireproşabilă. Că sunt unii care fac politică, e treaba lor. Nu e treaba prefectului de Cluj să organizeze alegerile de la Paris sau Londra”, spunea Vuşcan.
În cursul zilei de duminică, sute de studenţi de la universităţile din Cluj-Napoca au stat chiar şi o oră la coadă la secţiile de votare din zona centrală a oraşului pentru a vota pe liste suplimentare, iar mulţi au reclamat că au fost trimişi de la o secţie la alta, pe motiv că formularele pentru listele suplimentare s-au terminat.
Zeci de persoane, majoritatea tineri, au protestat, duminică seară, în faţa sediului Ministerului Afacerilor Externe faţă de organizarea alegerilor în străinătate şi cereau demisia ministrului Titus Corlăţean.
Duminică seară, la închiderea urnelor, sute de români care voiau să îşi exercite dreptul de vot la Paris, Londra, Munchen şi Viena nu au mai putut face acest lucru întrucât secţiile de votare s-au închis. Nemulţumiţi că au stat ore în şir la coadă şi că procesul electoral s-a desfăşurat cu greutate, oamenii au protestat vehement, iar la Paris au intrat cu forţa în sediul Ambasadei în speranţa că vor fi lăsaţi să voteze dacă sunt în incinta instituţiei.