Profitul BRD în scădere
BRD a încheiat primele nouă luni ale anului cu un profit net de 20 milioane lei, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile unor provizioane suplimentare în trimestrul al treilea pentru clienţii în insolvenţă, rata neperformantelor coborând de la 24,8% la 21,1%., informează Mediafax.
În primele nouă luni ale anului trecut, banca a avut un profit net de 51 milioane lei.
Volumul creditelor acordate de BRD clientelei de persoane fizice a atins 17 miliarde lei, în uşoară scădere. Pe de altă parte, creşterea vânzării de credite de consum din acest an a încetinit contracţia soldului total al creditelor, de 4,7% faţă de decembrie 2013, comparativ cu o medie de 6,3% la nivelul sistemului bancar,n timp ce volumul împrumuturilor imobiliare a crescut cu 3,8%, a anunţat joi banca printr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Creditele acordate clienţilor corporate au consemnat o scădere de 7,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 15,1 miliarde lei, pe fondul operaţiunilor de scoatere din bilanţ a creditelor neperformante şi a unei cereri scăzute de creditare.
„Primele nouă luni ale anului 2014 au marcat un pas important în procesul de transformare a BRD, care a continuat să investească în calitatea serviciilor, consolidarea structurii de risc şi îmbunătăţirea eficienţei operaţionale. Structura consolidată a bilanţului ne permite să mărim semnificativ portofoliul nostru de credite de îndată ce cererea va creşte”, a declarat în comunicat Philippe Lhotte, preşedintele director general al BRD.
Costul net al riscului a scăzut cu 8,6% în primele 9 luni, banca constituind în trimestrul al treilea provizioane suplimentare pentru portofoliul de clienţi aflaţi în insolvenţă. Astfel, acoperirea creditelor neperformante cu provizioane s-a îmbunătăţit, la 71,5% la finele lunii septembrie, comparativ cu 68,9% la sfârşitul anului trecut.
Rata creditelor neperformante, potrivit normelor IFRS, a scăzut la sfârşitul trimestrului al treilea la 21,1%, faţă de 24,8% la decembrie 2013, în timp ce, potrivit definiţiei Băncii Naţionale aRomâniei (credite cu întârzieri mai mari de 90 de zile şi/sau aflate în proceduri juridice), acelaşi indicator a scăzut la 18,2%, faţă de 21,8%.
„Evoluţia creditelor neperformante se datorează implementării unei noi politici de write-off şi este aliniată tendinţei generale a sistemului bancar”, se spune în comunicat.
Depozitele au rămas la un nivel stabil în ultimele 12 luni, economiile persoanelor fizice crescând cu 7,1% faţă de septembrie 2013. Astfel, raportul credite/depozite a ajuns de la 87,7% la 80,4%.
Venitul net bancar s-a redus cu 8,8%, în special din cauza marjei nete, afectată de efecte adverse de volum şi structură, însă în ultimele trei trimestre a înregistrat o stabilizare. Volumul net al comisioanelor a urcat uşor, cu 0,3% faţă de primele nouă luni ale anului trecut.
Banca a avut un control mai strict asupra cheltuielilor, costurile fiind mai mici cu 4,2% decât în intervalul similar al anului trecut, iar raportul costuri/venituri s-a situat la 48,2%.
BRD avea la finele lunii septembrie o rată de adecvare a capitalului de 17,1%, potrivit regulilor Basel III.
Acţiunile BRD – Groupe Societe Generale, cotate la Bursa de Valori Bucureşti, au închis şedinţa de tranzacţionare de miercuri la preţul de 7,92 lei/titlu, în stagnare. La această cotaţie, capitalizarea băncii este de apropae 5,52 miliarde lei (1,25 miliarde euro).