Creşterea PIB, stimulată de scăderea CAS
Ministrul delegat pentru buget, Darius Vâlcov, a declarat vineri că avansul PIB din trimestrul al treilea (iulie-septembrie) a fost stimulat şi de măsurile de relaxare fiscală, enumerând neimpozitarea profitului reinvestit şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, introdusă însă la 1 octombrie.
„Această creştere economică trebuie să vă spun că a fost stimulată şi prin scutirea de impozit a profitului reinvestit, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, reducerea TVA-ului la pâine, menţinerea cotei unice de impozitare, schemele de ajutor de peste 250 de milioane de euro, aplicate în ultimii doi ani şi creşterea absorbţiei de fonduri europene de la 7% la 44%, din mai 2012 până astăzi”, a spus Vâlcov într-o declaraţie de presă susţinută la Ministerul Finanţelor Publice, fără să răspundă întrebărilor presei, informează Mediafax.
Guvernul a decis în primăvara acestui an să introducă scutirea de impozit pentru profitul reinvestit după data de 1 iulie.
De asemenea, Executivul a decis să reducă CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie.
„Guvernul Ponta a transpus această creştere economică în buzunarele românilor după cum urmează: s-au reîntregit salariile pentru 1,2 milioane de bugetari, un milion de români au beneficiat de creşterea salariului minim de la 700 la 900 de lei, 15.000 de medici rezidenţi au beneficiat de salarii majorate în 2014, 14.000 de profesori debutanţi au beneficiat de salarii majorate în 2014, un milion de agricultori au beneficiat de creşterea subvenţiei la hectar de la 139 de euro în 2013 la 159 euro în 2014”, a spus Vâlcov.
El a mai afirmat că Guvernul nu intenţionează să modifice cota unică de impozitare şi nici să crească alte taxe şi ipozite.
„Putem spune că România se află pe direcţia bună a creşterii şi consolidării economice şi îi rog pe toţi românii să privească în afara contextului electoral toate aceste date reale şi certe ca fiind semne viabile ale creşterii nivelului nostru de trai. În 2015 această creştere economică se va regăsi în creşterea pensiilor cu 5%, creşterea pensiei minime la 400 de lei, creştereaa salariului minim cu 150 de lei, în două tranşe, indexarea salariilor pentru profesori şi medici, dar şi continuarea polticilor de relaxare fiscală”, a completat Vâlcov.
Economia a crescut cu 1,9% în cel de-al treilea trimestru comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, serie ajustată sezonier, şi cu 2,8% pe primele nouă luni, cu 0,4 puncte procentuale peste avansul anual înregistrat în luna iunie, potrivit datelor semnal publicate de INS.
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 3,2% pe seria brută şi cu 3,3% pe seria ajustată sezonier.
În primele nouă luni ale anului 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu acelaşi interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria brută şi cu 3,1% pe seria ajustată sezonier.
După primul semestru, economia arăta un avans de 2,4% pe serie brută şi de 2,6% pe serie ajustată sezonier.
Datele revizuite publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că economia românească a evitat intrarea în recesiunea tehnică, întrucât PIB-ul din trimestrul întâi a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scădere de 0,1% la ultima revizuire anunţată, în timp ce scădere din T2 a fost de numai 0,3%.