Medicii caută să descopere cum să trăim mai mult

Potrivit unui studiu publicat în revista PLoS 1, secvenţierea genomului a 17 persoane cu vârste diferite de peste 100 de ani nu a dus la descoperirea unor variaţii genetice specifice legate de longevitatea extremă.

În prezent există 74 de mari centenari în viaţă identificaţi pe planetă cu vârste de peste 110 ani, dintre care 22 locuiesc în SUA. Autorii acestui studiu condus de Hinco Gierman de la Universitatea Stanford din California (vest) au finalizat secvenţierea completă a genomului a 17 dintre aceşti centenari pentru a descoperi secretele genetice ale unei vieţi lungi.

Însă la acest eşantion mic, cercetătorii nu au găsit variaţii genetice rare produse de proteine, care ar putea explica longevitatea lor, este concluzia studiului.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit la unul dintre centenari o mutaţie genetică legată de patologia cardiacă care în cazul său a avut puţin sau deloc efect asupra sănătăţii sale.

Chiar dacă această investigaţie genetică nu a dus la progrese cu privire la înţelegerea mecanismelor biologice ale excepţionalei longevităţi, autorii au făcut publică secvenţierea acestor genomuri pentru a fi la dispoziţia unor cercetări viitoare.

Scăderea natalităţii şi creşterea bruscă a speranţei de viaţă înseamnă că populaţia din SUA îmbătrâneşte rapid, notează AFP. Potrivit Biroului de Recensământ din SUA, unul din cinci americani vor avea peste 65 de ani până în anul 2050 şi cel puţin 400.000 vor fi centenari, notează AFP.

Potrivit cercetătorilor, medicina ar putea înregistra progrese semnificative în următoarele decenii, permiţând prelungirea duratei de viaţă şi făcând din longevitate un fenomen obişnuit.

Laboratoare private şi universităţi efectuează în prezent cercetări vizând deblocarea secretelor tinereţii, iar lideri religioşi, specialişti în bio-etică şi filosofi au început să reflecteze asupra implicaţiilor sociale şi morale ale unei astfel de prelungiri a vieţii, a arătat anul trecut o cercetare efectuată de Pew Research Center, organizaţie independentă de cercetare din Washington, scrie AFP.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.