Noi incidente la Hong Kong

Ciocniri între forţele de poliţie şi manifestanţii prodemocraţie au avut loc miercuri în Hong Kong, în condiţiile în care un grup de protestatari mascaţi a încercat să pătrundă în sediul Consiliului legislativ al fostei colonii britanice.

Aproximativ 100 de poliţişti au intervenit miercuri dimineaţă împotriva sutelor de protestatari. Potrivit poliţiei, şase persoane au fost arestate şi trei poliţişti au fost răniţi în urma incidentelor, condamnate de Guvernul local şi prezentate pe larg de presa locală, informează Mediafax.

Ciocnirile au avut loc la câteva ore după ce autorităţile au decis intervenţia forţelor de ordine pentru a distruge baricadele ridicate de protestatari, în urma unei decizii a justiţiei cu privire la reducerea manifestaţiilor în locurile ocupate de aproape opt săptămâni de protestatari. Manifestanţii prodemocraţie cer instaurarea votului universal în teritoriul aflat sub administraţia Beijingului.

Ciocnirile au izbucnit în momentul în care aproximativ zece persoane au forţat uşa de la intrarea în Consiliul legislativ, folosind o baricadă. Un deputat a încercat să-i oprească, însă cel puţin un protestatar a reuşit să pătrundă în clădire, fiind ulterior evacuat, potrivit cotidianului Apple Daily.

Sesiunea parlamentară prevăzută pentru miercuri a fost anulată, potrivit guvernului local.

Liderii studenţilor, care au iniţiat manifestaţiile desfăşurate în general paşnic, au solicitat trupelor să evite violenţele. „Solicităm tuturor manifestanţilor să evite violenţa şi să fie participanţi responsabili la Revoluţia umbrelelor”, a declarat Lester Shum, reprezentant al Federaţiei studenţilor din Hong Kong.

Apelul nu a fost însă respectat de un grup de protestatari. „Trebuie să ocupăm sediul Guvernului şi Consiliul legislativ”, a afirmat un manifestant. „Nu am obţinut nimic. Să rămânem în continuare acolo nu este o soluţie”, a adăugat un alt manifestant.

Zeci de mii de persoane au protestat în Hong Kong începând din 28 septembrie. Numărul manifestanţilor s-a redus însă considerabil, dar ei au continuat să ocupe trei locuri din fosta colonie britanică, perturbând grav transportul în comun şi activitatea economică.

În acest context, o serie de proprietari sau transportatori au încercat să obţină sau au obţinut din partea tribunalelor ordine pentru deblocarea străzilor ocupate, aşa cum s-a îmtâmplat la Admiralty, în apropierea sediilor puterii, sau la Mongkok.

Teritoriu chinez cu o autonomie largă, fosta colonie britanică se confruntă cu cea mai gravă criză politică de când a fost retrocedată Beijingului, în 1997.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.