Pariul lui Dănuţ Pop: PER, partid parlamentar!
Domnule Dănuţ Pop, în primul rând, spuneţi-mi câteva cuvinte despre dumneavoastră, despre activitatea dvs. politică…
Aveam doar 23 de ani când, în 1990, am înfiinţat Partidul Ecologist Român. Lucram în Ministerul Transporturilor atunci când, împreună cu câţiva colegi, am luat această decizie. În aprilie 1990, după Congres, am avut parte de puţin scandal în condiţiile în care preşedintele de atunci, senatorul Manolache, a fost înlocuit cu Otto Weber. Acesta a cerut atunci azil politic în Austria, cred că vă aduceţi aminte. Iar până în 2002 la conducerea PER a fost Otto Weber. De menţionat că PER a fost partid parlamentar până în anul 2000.
Eu m-am retras după Congresul din 1990, am ajutat unele filiale. În 2003 a avut loc unificarea forţelor ecologiste, acţiune la care au participat trei partide. A venit în fruntea partidului Cornel Protopopescu care a fost deputat. La un Consiliu, la Palatul Parlamentului, în 2005 au vrut să organizeze un puci, m-am opus vehement, timp în care am avut o discuţie cu Petru Lificiu, fostul ministru al Mediului. I-am făcut un lobby intens, l-am condus prin toate filialele partidului, şi am reuşit să-l instalez ca preşedinte. M-a rugat atunci să rămân lângă el şi am ocupat funcţia de prim-vicepreşedinte. În 2007 şi-a dat demisia din fruntea partidului, preluând eu interimatul. Pe 23 februarie 2008 s-a organizat un Congres, am fost ales preşedinte. A fost un mandat scurt pentru că pe 8 aprilie am plecat, venind în locul meu, în urma unor jocuri politice, Cristian Jura, fostul consilier al lui Hrebenciuc. Au fost trase nişte sfori şi am fost nevoit să plec.
Am revenit ulterior în partid, în 2009, încercând să-l stabilizez, nu am reuşit, şi am plecat din nou. În 2010 am revenit, am luat acest sediu, şi până în 2012 m-am lupta cu foştii colegi, unii dintre ei de 20 de ani în partid, care se obişnuiseră de la fostul preşedinte Cornel Protopopescu să facă jocuri murdare la alegeri. I-am dat afară pe cei vinovaţi. Din păcate, la PER au fost de-a lungul anilor multe jocuri şi lupte pentru scaune, pentru funcţii. Au încercat să destructureze sau să îşi subordoneze acest partid, Măgureanu, Hrebenciuc, Maricel Păcuraru (care acum este la loc de „cinste”! ), Cozmin Guşă, cel care a vrut să o pună în fruntea partidului pe Lavinia Şandru.
Abia anul trecut am reuşit să stabilizez PER, de altfel în 2012 semnasem protocolul de alianţe cu toate partidele ecologiste în faţa premierului Ponta la Palatul Parlamentului. Aici am fost deranjat de oferta premierului care îmi oferise un post, pe care eu l-am refuzat deoarece toate funcţiile obţinute de mine au fost rezultatul muncii, nu unor trocuri politice, unor pomeni. Era chiar de ziua sa de 20 septembrie 2012. Ovidiu Iane şi cu Remus Cernea au trădat şi s-au înscris în PSD. În ianuarie 2014 am renunţat la conducerea PER, în locul meu venind o echipă formată din Dumitru Bădrăgan, pe care pot spune că l-am crescut, ca şi pe Ovidiu Iane, şi Radu Moraru, de la Naşul TV, care au reuşit până la europarlamentare să distrugă tot ceea ce clădisem eu cu mari eforturi. După europarlamentare am revenit în fruntea partidului şi am încercat să găsim o formulă viabilă pentru prezidenţiale. Nu am reuşit foarte multe pentru că votul a fost, după cum ştiţi, foarte polarizat. Spre exemplu, în acest an locul trei ocupat de Tăriceanu a avut puţin peste cinci procente, în timp ce în 2009 cel care a ocupat locul trei, Crin Antonescu, obţinuse peste 20 la sută!
Nu am avut timp să ne organizăm eficient, dar trebuia să participăm la acest scrutin, scrutin la care PER a participat, de fiecare dată, după 1990. Încercăm să ne reorganizăm, am avut în această perioadă mai multe şedinţe. Domnul profesor Mircea Coşea, preşedintele de onoare al partidului nostru, este un profesionist desăvârşit, împreună cu care am elaborat multe proiecte de lege, toate respinse însă. Din păcate, la noi clasa politică nu este interesată în a elabora o legislaţie solidă.
Ne aflăm la finalul unei campanii prezidenţiale în care lupta electorală a fost una dusă pe viaţă şi pe moarte. Cum caracterizaţia prestaţia lui William Brânză, prezidenţiabilul susţinut de partidul condus de dumneavoastră? Va continua colaborarea PER cu acesta?
Nu pot să mă plâng de prestaţia lui William Brânză. Campania am făcut-o împreună, am bătut ţara în lung şi în lat, a fost vizibil în mass-media, dar, din păcate, atât s-a putut de această dată. Adevărul este că a intrat în această luptă destul de târziu şi nu a putut, şi din aceste motive, să obţină un scor mai bun. Eu rămân la părerea mea, că peste noapte, nu îţi poţi dubla scorul. Şi mă refer aici la faptul că unii dintre contracandidaţi precum Vadim Tudor şi Dan Diaconescu aveau în exit-poll-uri, doi, doi şi ceva la sută, în timp ce dimineaţă aveau în jur de patru la sută. Şi aceste voturi nu puteau fi obţinute decât cu voturi luate de la partidele mici, inclusiv PER. Din păcate, la noi, partidele mici care nu au reprezentanţi în toate secţiile de vot sunt furate. Aşa cum v-am spus nu pot să mă plâng de prestaţia lui William Brânză. De colaborat, colaborăm în continuare, sper să rămână în echipa noastră. Sunt convins că William se va integra în echipa noastră şi vom merge, împreună, mai departe! Avem o funcţie disponibilă, conform statului pentru dânsul, rămâne însă să vedem ce îşi va dori şi dânsul.
Care sunt paşii politici pe care îi va face Partidul Ecologist Român în perioada de după alegerile prezidenţiale?
Continuăm muncă. Vom reîncepe conferinţele de presă. Încercăm să obţinem o mediatizare corespunzătoare, deşi noi nu avem posibilităţile partidelor mari. Am început reorganizarea filialelor. De altfel, această campanie pentru prezidenţiale a reprezentat un câştig pentru noi, ne-am consolidat în unele judeţe. Chiar mai devreme am discutat cu secretarul general şi vom începe conferinţele judeţene de alegeri. În Bucureşti, până în februarie 2015, se vor desfăşura toate conferinţele judeţene de alegeri, în cele şase sectoare, plus Capitala, unde îl avem pe Victor Iovici, fostul viceprimar al Capitalei, care se ocupă de această problemă.
Sper că la alegerile locale şi parlamentare din 2016 vom face o figură frumoasă.
Lupta politică cu partidele şi alianţele puternice este una extrem de difică. Are PER forţa de a ieşi din anominatul actual şi de a se impune ca un partid parlamentar în viitorul apropiat? Care sunt ţintele electorale ale PER, în condiţiile în care 2016 vor avea loc alegeri locale şi parlamentare?
Din păcate, culoarul ecologic a fost şi este nefructificat pe fondul unor jocuri politice şi a unor lupte extrem de dure pentru funcţii. S-au înfiinţat, de asemenea, multe partide ecologiste care nu au reuşit să se impună în dauna PER. Electoratul nostru nu ne-a părăsit şi aici nu vorbim de alegerile prezidenţiale unde mai importantă este persoana, nu partidul. În 2016 ţinta noastră este clară şi anume intrarea în Parlament.
Milioane de români sunt scârbiţi de interminabilele scandaluri politice şi în consecinţă refuză să meargă la vot. Reprezintă aceştia o miză pentru PER?
Reprezintă o miză şi încă una uriaşă. De altfel, am văzut la aceste alegeri că până la urmă nehotărâţii au ieşit masiv la vot şi nu pentru Iohannis, ci pentru a da un vot negativ lui Ponta şi PSD. Ceea ce a fost în 2012, mă refer la valul USL, s-a repetat la aceste alegeri, de această dată, în direcţia opusă PSD. Noi trebuie să-i convingem pe români de viabilitatea proiectelor noastre, iar pentru acest lucru este nevoie de resurse financiare şi noi stăm foarte prost la capitolul ăsta. Câtă vreme nu am intrat în nicio alianţă cu ei, la furat sau mai ştiu eu ce hoţii, uşile ne sunt închise. PER este împotriva mitei şi pomenilor electorale, traseismului din politică şi administraţie, eu personal cum l-am prins pe un coleg că a dat mită, fie chiar şi un calendar sau un pix, l-am dat afară din partid. Trebuie să învăţăm electoratul că trebuie să aleagă pe programe, proiecte, şi nu pe mită şi promisiuni mincinoase.
Se va orienta PER spre o politică de alianţe? Care este relaţia pe care o are PER cu partidele care se pretind a fi exponentele aceluiaşi culoar ecologist?
Eu cel puţin am încercat să rămânem independenţi, deşi este greu să nu intri într-o alianţă. Într-o alianţă începi să ai obligaţii, ţi se pun condiţii, şi în consecinţă începi să te pătezi. Îi consider pe toţi cei care au condus România în ultimii 25 de ani, fie ei de stânga sau de dreapta, vinovaţi de situaţia dramatică în care se află România.
PER a devenit un partid de dreapta, noi suntem singurul partid ecologist din lume care se află pe culoarul dreptei, cu o doctrină ecologist-liberală la care am aderat anul trecut, la Congres, şi sper că lumea va înţelege că politica românească are nevoie de oameni corecţi, de oameni care vor şi pot să facă ceva pentru această ţară. Vorbesc de oameni care nu sunt pătaţi, nu au condus , nu au vândut această această ţară şi nu au dosare penale.
Un interviu realizat de Iulian Badea
Acest PER (Partidul Ecologist Român) va ajunge partid parlamentar când or zbura porcii!!Eu personal nu am nimic cu acest partid,dar este unul cu totul NEÎNSEMNAT,NU are șanse în parlament!