Cameron vrea să revină la politicile lui Margaret Thatcher

Premierul britanic, David Cameron, a declarat vineri că planul său destinat limitării afluxului de imigranţi din Uniunea Europeană în Marea Britanie va necesita modificarea Tratatelor europene.

„Nu există nicio îndoială că planul în ansamblul său va necesita câteva modificări ale Tratatelor şi sunt încrezător în capacitatea noastră de a le negocia”, a declarat el, în timp ce îşi prezenta măsurile, informează Mediafax.

Într-un discurs foarte aşteptat, premierul britanic, aflat sub presiunea opiniei publice şi a curentului eurofob, a pledat pentru o limitare a accesului la indemnizaţii sociale al imigranţilor care provin din Uniunea Europeană. Planul său, a cărui aplicare rămâne incertă, prevede un termen de patru ani înainte ca imigranţii să poată obţine anumite avantaje, precum reducerea impozitelor sau locuinţe sociale. Această măsură vizează în primul rând muncitorii slab calificaţi veniţi în special din estul Europei.

Un imigrant nu ar trebui să vină în Marea Britanie fără o ofertă de lucru şi va fi rugat să părăsească ţara după şase luni dacă nu şi-a găsit un loc de muncă, a adăugat Cameron, care susţine că vrea să revină la politicile implementate în anii ’80 de Margaret Thatcher. Alte variante evocate în ultimele săptămâni, precum instaurarea unui plafon privind numărul de imigranţi, au fost însă abandonate.

Consilierii premierului conservator se tem că o asemenea măsură nu poate fi aplicată pentru că nu ar fi conformă cu principiul liberei circulaţii a persoanelor în UE.În ultimele săptămâni, partenerii săi europeni, inclusiv cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, au subliniat de mai multe ori caracterul intangibil al liberei circulaţii a persoanelor în UE.

Discursul premierului britanic intervine la o zi după publicarea unor noi date privind imigraţia, considerate ca o nouă lovitură cu şase luni înaintea alegerilor generale.

Partidul Conservator şi-a fixat ca obiectiv limitarea migraţiei nete (diferenţa între imigranţi şi emigranţi) la 100.000 de persoane. Oficiul Naţional de Statistică a prezentat însă joi o creştere de 39 la sută a migraţiei nete în perioada iunie 2013-iunie 2014, la 260.000 de persoane. Mai mult de jumătate dintre cele 583.000 de persoane care au sosit în ţară în această perioadă sunt cetăţeni din celelalte state UE.

Această derivă a accentuat presiunea asupra lui David Cameron din partea aripii eurosceptice a partidului său şi a partidului populist UKIP, care a făcut din imigraţie principala sa armă de luptă.

Premierul nu exclude, în lipsă de reforme, să pledeze pentru ieşirea ţării din UE în cadrul unui referendum prevăzut pentru 2017.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.