Educaţia în privinţa consumului de tutun trebuie dezvoltată!

0

Strategia de control al tutunului trebuie să fie extrem de coerentă, iar educaţia în grădiniţe, şcoli şi facultăţi în privinţa consumului de tutun trebuie să fie dezvoltată, pentru reducerea incidenţei bolilor respiratorii, a declarat preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan.

„Pentru reducerea incidenţei şi prevalenţei bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) ar trebui în primul rând ca Strategia de control al tutunului să fie extrem de coerentă, lucru care nu se întâmplă la noi în ţară. Aici trebuie regrupată şi refăcută legislaţia antitabac şi de asemenea să ne aliniem la ultimele directive ale UE. Să nu uităm nuanţele educative care trebuie făcute coerent în cadrul unui program în grădiniţe şi şcoli şi la corpul universitar”, a afirmat, joi, Florin Mihălţan, cu prilejul unui forum privind BPOC, informează Mediafax.

Al doilea element important, a mai spus medicul, este existenţa unui program pentru ca pacientul de BPOC să aibă acces la terapii multiple şi algoritmuri terapeutice importante. Potrivit medicului, informaţia la nivelul medicului practician ar trebui reactualizată, întrucât în România paleta terapeutică se îmbogăţeşte de la un an la altul şi în felul acesta medicii trebuie să fie la zi cu toate aceste tipuri de terapii existente.

Mihălţan a făcut referire la un studiu care încearcă să contureze profilul pacientului cu BPOC din România. „Studiul a demonstrat că acest contact permanent, activitatea fizică măsurată de noi cu pedometru, ca şi o complianţă bună la tratament sunt factorii care permit ca boala să fie în continuare într-o fază stabilă şi să se resimtă o ameliorare evidentă în calitatea vieţii pacientului”, a spus medicul.

RespiraFORUM 2, care a avut loc joi, şi-a propus să traseze principalele direcţii strategice care trebuie implementate pe termen scurt, mediu şi lung pentru îmbunătăţirea managementului bolilor pulmonare. Discuţiile s-au axat în principal pe situaţia actuală a bolilor respiratorii din România şi pe măsurile urgente necesare pentru reducerea incidenţei şi prevalenţei acestor afecţiuni, precum şi pentru scăderea mortalităţii prin boli pulmonare.

BPOC este o afecţiune cronică pulmonară cu prevalenţă în continuă creştere, care se manifestă prin dispnee (senzaţia de sufocare), tuse cronică şi alte probleme respiratorii. BPOC afectează 210 milioane de oameni în întreaga lume şi ucide până la trei milioane de oameni pe an.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.