Ana Blandiana, Doctor Honoris Causa al Universității din Timișoara

0

Scriitoarea Ana Blandiana, președintele Fundației Academice Civice, a devenit, de joi, parte a comunității Universității de Vest din Timișoara (UVT), odată cu decernarea titlului de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum al Universității.

 Cea mai înaltă distincție a instituției academice timișorene i-a fost acordată în semn de recunoaștere pentru că vocea poetei, una dintre cele mai importante din spațiul literar românesc contemporan, este un reper de moralitate în societatea actuală.

Ana Blandiana a declarat că este fericită să primească această distincție în orașul natal. „Mă simt foarte fericită. Singurul mod de a ieși din această situație este acela că vă sunt recunoscătoare pentru acest titlu, e o dovada a prieteniei dumneavoastră, a multora dintre colegii mei, sunt emoționată, nu pentru că primesc pentru prima dată acest titlu, ci pentru că aceasta se întâmplă în orașul meu natal”, a spus Ana Blandiana.

Decernarea distincției vine în contextul în care anul acesta, Universitatea de Vest din Timișoara a marcat printr-o serie de evenimente academice, culturale și civice, 70 de ani de la înființare, asumându-și rolul de catalizator al energiilor spirituale ale comunității.”În același spirit, Universitatea noastră trăiește astăzi încă un moment de excepție, acordarea titlului Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum scriitoarei Ana Blandiana, una din vocile importante ale literaturii române contemporane, dar și unul dintre reperele morale ale societății de azi”, a declarat prof.univ.dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT.

El a remarcat faptul că evenimentul a fost gândit și în contextul celor 25 de ani de la Revoluție, având în vedere simbolul pe care Ana Blandiana îl reprezintă în lupta pentru libertate civică în România. „Prestigiul moral dobândit ca voce ridicată împotriva totalitarismului a făcut ca scriitoarea să devină, în anii de după Revoluția din 1989, unul dintre spiritele activ implicate în construcția unei platforme civice dedicate principiilor democratice și societății deschise, încă un motiv, acum, la 25 de ani de la Revoluție, să ne arătăm respectul față de domnia sa și de întreaga activitate depusă în spiritul libertății civice”, a adăugat Marilen Pirtea.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.