Alianţa Naţională a Agricultorilor, o soluţie (politică) pentru România!(II)
Alianţa Naţională a Agricultorilor din România se încăpăţânează să creadă în valorificarea potenţialului agricol din România. Condusă de fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, ministrul care- potrivit specialiştilor în domeniu- a făcut în 75 de zile de mandat ca ministru, cât alţii în patru ani, ANA propune românilor un proiect de ţară în care Agricultura trebuie să joace un rol crucial. Fără dezvoltarea Agriculturii, fără susţinerea acesteia de la bugetul de stat, bunăstarea milioanelor de români va rămâne o himeră. Proiectul propus de Alianţa Naţională a Agriculturii va aduce anual, bugetului de stat al României, un plus între cinci şi şapte miliarde de euro. Este o sumă uriaşă de care românii au nevoie cu disperare! ANA îşi îndreaptă atenţia către fermierii din mediul rural, către milioanele de români din această zonă defavorizată, uitată mai mereu de decidenţii politici.
De altfel, reformarea sistemului de învăţământ rural si a celui agricol reprezintă o prioritate pentru liderii Alianţei. Astăzi, şcoala a devenit un lux pentru copiii din mediul rural, foarte puţini având sperante de a face studii universitare. Liderii Alianţei Naţională a Agricultorilor consideră că şcoala este o investiţie pe termen lung, iar măsurile de austeritate în învăţământ, îndeosebi în cel rural, nu au făcut decât să suprime dreptul şi accesul la educaţie.
Liderii Alianţei avertizează faptul că în mediul rural numai 45% dintre copii termină şcoala primară şi merg la studii gimnaziale, 45% dintre cei din gimnaziu îşi termina aceste studii şi merg la liceu şi numai 27% dintre cei care termină liceul merg la facultate. În concluzie, numai 5.5% dintre copiii din mediul rural ajung să urmeze studii universitare.
Deficitul de personal didactic calificat continuă să persiste în mediul rural şi este nevoie de reintroducerea unor sporuri pentru personalul didactic care işi desfasoară activitatea în mediul rural, de până la 100%, funcţie de zona rurală.
În consecinţă, Alianţa Naţională a Agricultorilor consideră că mediul rural are nevoie de o politică educaţională specială pentru a asigura valorificarea potenţialului intelectual al copiilor din rural. Copiii din mediul rural nu sunt inferiori intelectual, doar sistemul educaţional contribuind la accesul diferenţial la treptele de învăţământ.
Problema Sănătăţii din mediul rural reprezintă o altă prioritate pentru liderii ANA, în condiţiile în care există o serie de inegalităţi în starea de sănătate a populaţiei din mediul rural faţă de cel urban.
Populaţia din mediul rural este dezavantajată sub raportul stării de sănătate şi al accesibilităţii la serviciile de sănătate, dar şi din cauza unor carenţe în asigurarea serviciilor de sănătate necesare. Asigurarea populaţiei din mediul rural cu medici este deficitară. Astfel, numărul medicilor este de 5 ori mai mic în mediul rural decât în mediul urban. Sectorul medical beneficiază de resurse limitate iar alocarea acestora în teritoriu este deficitară. Costurile economice directe sau suplimentare aferente serviciilor de sănătate nu pot fi suportate de o categorie largă de pacienţi (de exemplu, costul medicamentelor). Există categorii de bolnavi cronici, nedeplasabili a căror îngrijire pe termen lung nu poate fi suportată integral de sistemul de sănătate şi care necesită îngrijiri comunitare şi medico-sociale.
În consecinţă, liderii Alianţei Naţională a Agricultorilor consideră că aceste discrepanţe nu ar trebui să existe si statul trebuie să aloce prioritar resurse pentru a asigura condiţii egale de trai pentru cetăţenii din mediul rural cu cei din urban.
După 25 de ani de interminabile scandaluri politice şi lupte pentru funcţii, privilegii şi Putere, perioadă în care mediul rural a fost sistematic uitat de decidenţi aroganţi, corupţi şi rupţi de realitatea economică şi socială, a venit vremea ca fermierii să conştientizeze că reprezintă o forţă. Că lumea satelor trebuie salvată urgent. Iar Agricultură trebuie să redevină urgent motorul unei economii ce încă orbecăie printre neajunsuri şi falimente.
Vocea care apără de luni bune interesele fermierilor este Alianţa Naţională a Agricultorilor. Chiar dacă se află (încă) departe de intrarea în Parlament, liderii ANA au obligaţia să nu renunţe la luptă. Să meargă mai departe. Să atragă, în jurul lor, pe toţi cei care cred în viitorul Agriculturii, în redarea demnităţii românilor din mediul rural. Şi cei din mediul rural sunt români, domnilor decidenţi, şi ei au dreptul la Educaţie, la un act de sănătate decent, la o viaţă prosperă!
I.Badea