Asiguratorii RCA au înregistrat pierderi considerabile

Pierderea tehnică netă generată exclusiv de activitatea de asigurări obligatorii RCA a depăşit 150 milioane de euro în 2013, la nivelul industriei asigurărilor, potrivit datelor Uniuni Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), potrivit Mediafax.

În ultimii ani, asigurătorii au înregistrat pierderi semnificative din operaţiunile de asigurări obligatorii RCA. Nu mai departe de anul 2013, pierderea tehnică netă generată exclusiv de activitatea de asigurări obligatorii RCA s-a ridicat la peste 150 milioane de euro, la nivelul industriei asigurărilor”, se arată într-o informare de presă a UNSAR remisă Mediafax.

În România, potrivit UNSAR, segmentul asigurărilor RCA a fost unul din factorii decisivi în conturarea rezultatului negativ pe care l-a înregistrat întreaga piaţă a asigurărilor generale în fiecare dintre ultimii 9 ani (2005-2013).”În acest interval, pierderea netă cumulată la nivelul asigurărilor generale a fost de aproximativ 3,9 miliarde de lei”, se mai spune în document.

Asigurările generale numără 18 clase de poliţe, inclusiv RCA. Dauna medie plătită de asigurători pe segmentul RCA a crescut cu 53%, de la 4.486 lei în 2009, la 6.859 lei în acest an. „În prezent, asigurătorii plătesc daune mai mari, atât pentru despăgubiri materiale, cât şi pentru vătămări corporale şi decese. Aceasta a fost o consecinţă şi a majorării limitelor de despăgubiri conform Directivei europene 2009/103/CE, acestea crescând semnificativ pe parcursul anilor. Dacă în 2008 limitele erau de 150.000 euro pentru daune materiale şi 750.000 euro pentru vătămări corporale, în prezent acestea sunt de 1 milion, respectiv 5 milioane de euro, ceea ce indică o creştere de 6,66 ori”, menţionează UNSAR.

Despăgubirile pentru vătămări corporale şi decese plătite în baza poliţelor RCA au crescut exponenţial. Astfel, dacă în 2009 asigurătorii au achitat terţilor păgubiţi despăgubiri pentru vătămări corporale, deces şi daune morale în sumă de 67 milioane de lei, în primele nouă luni din 2014 acestea au ajuns la o valoare ce depăşeşte 350 milioane de lei, adică de peste 5 ori mai mult, potrivit UNSAR.

Datele oficiale referitoare la rezultatele tehnice înregistrate pe segmentul RCA arată că, în perioada 2009-2013, asigurătorii au plătit, în medie, 115-120 lei pentru fiecare 100 lei încasaţi de la clienţi. Cel mai mult au plătit în anul 2011, respectiv 144 lei pentru fiecare 100 lei încasaţi.

În ultimul an financiar încheiat (2013), conform datelor publice, industria de asigurări a cheltuit, în medie, 131 lei pentru fiecare 100 lei încasaţi din activitatea RCA.

Pe de altă parte, realitatea arată că tarifele RCA nu au urmat tendinţa înregistrată de daunele plătite. Faţă de anul 2009, în primele nouă luni din acest an, prima medie RCA, exprimată în lei, a cunoscut o scădere de peste 13%, de la 589 lei la 515 lei, evoluţia reflectând influenţa sistemului bonus malus, ce recompensează clienţii cu un istoric rutier bun. În fiecare dintre ultimii trei ani, prima medie anualizată RCA plătită de persoane fizice s-a situat la o valoare mai mică de 90 de euro.

UNSAR a comunicat aceste cifre întrucât în spaţiul public se propagă, în continuare, informaţii lipsite de fundamentare legate de funcţionarea sistemului de asigurări RCA. Înfiinţată în 1994, UNSAR reprezintă 25 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.