Primarii au primit de la Guvern peste 316 milioane de lei
Primarii au primit de la Guvern peste 316,4 milioane lei, din Fondul de rezervă, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA, pentru cheltuieli curente şi de capital, cei mai mulţi bani fiind alocaţi pentru judeţele Giurgiu, Gorj, Teleorman, Neamţ, Hunedoara, Olt, Dâmboviţa, Botoşani şi Bucureşti.
Alocarea banilor a fost decisă în şedinţa de marţi. Tot marţi, Guvernul a alocat, din Fondul de intervenţie, suplimentat în acest scop din Fondul de rezervă, 63,7 milioane lei pentru autorităţile locale din zonele afectate de recentele inundaţii, pentru refacerea infrastructurii distruse.
În urmă cu două săptămâni, agenţia Mediafax a anunţat, citând un proiect de ordonanţă de urgenţă, că Guvernul va introduce o nouă derogare de la Legea finanţelor publice prin care îşi va asigura dreptul să acorde în continuare bani primarilor din Fondul de rezervă bugetară, cu justificarea că a primit foarte multe cereri din partea acestoraşi trebuie evitată acumularea de arierate. Ordonanţa a fost aprobată de Guvern săptămâna trecută.
Legea finanţelor publice locale stabileşte că bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului sunt repartizaţi unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, dar numai pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.
În ordonanţa citată, Guvernul îşi justifica noua derogare arătând că la nivelul administraţiei publice centrale au fost primite foarte multe solicitări de la autorităţile administraţiei publice locale de alocare de sume pentru echilibrarea bugetelor locale din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului şi în care prezintă situaţiile financiare deosebite, determinate de neîncasarea veniturilor din cotele defalcate din impozitul pe venit. „Având în vedere faptul că, autorităţile administraţiei publice locale au făcut angajamente legale la nivelul veniturilor estimate, prin nealocarea sumelor la nivelul prognozat acestea sunt în imposibilitatea efectuării plăţilor la nivelul angajamentelor”, spune Executivul.
În document se mai susţinea că, prin neachitarea sumelor respective, plăţile restante vor deveni arierate şi în acest mod se pune în pericol efortul Guvernului de a asigura stingerea arieratelor de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. Guvernul a apelat în numeroase rânduri la astfel de derogări pentru a transfera bani primarilor.