Investiții străine, în creștere; construcțiile, pe tobogan!

Investiţiile străine directe au crescut în primele 11 luni cu 60%, la 2,12 miliarde euro, după ce în noiembrie au fost atrase 531 milioane euro, cel mai mare nivel atins anul trecut, urmat de cel din mai, de 306 milioane euro, arată datele transmise marţi de Banca Naţională a României (BNR).

„Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au totalizat 2.122 milioane euro, din care participaţiile la capital (inclusiv pierderea netă estimată) au însumat2.364 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat o valoare negativă de 242 milioane euro (net)”, se arată într-un comunicat al BNR. În perioada similară din 2013, investiţiile străine s-au situat la aproape 1,33 miliarde euro, informează Mediafax. Anterior, în luna mai fusese înregistrat cel mai mare nivel al investiţiilor străine directe atrase de România de la începutul anului, de 306 milioane euro, iar cele mai reduse niveluri s-au consemnat în februarie, cu 36 milioane euro şi în octombrie, cu 80 milioane euro.

În ianuarie, investiţiile au totalizat 244 milioane euro, în martie 290 milioane euro, în aprilie 215 milioane euro, în iunie 101 milioane euro, în iulie 117 milioane euro, în august 115 milioane euro, iar în septembrie 90 milioane euro. În 2013, investiţiile străine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu anul anterior, la 2,71 miliarde euro, atingând vârful ultimilor patru ani, după ce în 2012 s-a consemnat prima apreciere de la începutul crizei.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primele 11 luni, atât în serie brută, cât şi ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,5%, respectiv cu 9,9%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Pe elemente de structură au fost consemnate scăderi pe serie brută la lucrările de reparaţii capitale (-19,6%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-10,8%) şi la lucrările de construcţii noi (-6,6%), informează Mediafax. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor a scăzut la construcţiile inginereşti cu 24,4%. Clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 35,7%, respectiv cu 11,4%.

În serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de reparaţii capitale au scăzut cu 19,7%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 11%, iar lucrările de construcţii noi cu 7,3%.

Pe obiecte de construcţii au scăzut construcţiile inginereşti cu 25,4%, în timp ce la clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au fost înregistrate creşteri de 36,4%, respectiv 10,3%. În luna noiembrie, volumul lucrărilor de construcţii a urcat faţă de luna octombrie cu 13,1% în serie brută, respectiv cu 5,8% în serie ajustată.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor a crescut cu 2,2% ca serie brută şi a scăzut cu 0,5% în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.