Georgian Pop are probleme cu conducerea SRI

Conducerea Serviciului Român de Informații a fost audiată, în ultimii doi ani, de Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, de cel puțin 12 ori, a declarat luni, într-un interviu acordat Agerpres, președintele acestui for legislativ, Georgian Pop, arătând că s-au făcut controale în majoritatea unităților centrale și județene ale acestei structuri.

„De doi ani de când sunt președintele acestei comisii am audiat conducerea SRI de peste 12 ori. Vă rog să faceți un studiu comparativ și să vedeți în alte state ale UE dacă conducerea și directorul unui serviciu de informații au fost chemați la audieri de atâtea ori. Cred că o să constatați că în România aceste audieri au fost făcute de foarte multe ori și de câte ori a fost necesar. (…) Am avut în acești doi ani peste 100 de solicitări de documente și informații. Dacă facem o medie aritmetică, constatăm că nu a existat o săptămână din acest an în care să nu exercităm un control pe o temă sau pe alta”, a spus Pop.

El a arătat că și în perioada următoare va chema la audieri conducerea SRI, în contextul riscurilor la adresa securității naționale din acest an — de la terorism, crimă organizată, până la cele de tip geo-politic, cum este situația din Ucraina.”Toate riscurile care planează asupra României trebuie analizate și dezbătute, iar rolul nostru, al comisiei, este să ne asigurăm că SRI înțelege exact care sunt riscurile și amenințările la adresa securității naționale și, pe de altă parte, și-a pregătit acțiunile și maniera de răspuns pentru a contracara aceste riscuri”, a precizat Georgian Pop.

Am fost surprins de declarația președintelui de la finalul anului trecut, în condițiile în care domnia sa cunoaște foarte bine, ca fost șef al CSAT, domeniul legat de securitatea națională, dar sigur am interpretat acele declarații într-o cheie electorală. În mod vădit și asumat public de fostul președinte, acesta susținea un candidat la Președinția României, candidat care nu a intrat nici măcar în turul doi. Declarațiile acestea au fost incorecte. I-am transmis președintelui că pot veni oricând să-i prezint datele de la comisie, nu am primit nicio reacție, dar pot să vă dau acum câteva date esențiale pentru activitatea de control a comisiei noastre.

Esența activității de control constă în faptul că orice acțiune se încheie printr-un document semnat și asumat, pe de-o parte de președintele comisiei, pe de altă parte de SRI, prin intermediul directorului instituției. Aceste documente, chiar dacă sunt secrete, sunt documente oficiale ale statului român și sunt opozabile justiției, adică acum, peste un an, peste cinci ani, peste 30, noi trebuie să răspundem oricând în fața unui magistrat dacă apare cumva vreo problemă.

De doi ani de când sunt președintele acestei comisii am audiat conducerea SRI de peste 12 ori. Vă rog să faceți un studiu comparativ și să vedeți în alte state ale UE dacă conducerea și directorul unui serviciu de informații au fost chemați la audieri de atâtea ori. Cred că o să constatați că în România aceste audieri au fost făcute de foarte multe ori și de câte ori a fost necesar. Asta o să facem și în continuare. Am avut în acești doi ani peste 100 de solicitări de documente și informații. Dacă facem o medie aritmetică, constatăm că nu a existat o săptămână din acest an în care să nu exercităm un control pe o temă sau pe alta. Am prezentat în Parlament în 2014 raportul pe anul trecut și pe ceilalți cinci ani, când nu au fost prezentate din motive politice. Am făcut controale la majoritatea unităților centrale ale SRI, în condițiile în care am mers noi în acele unități, am solicitat expres, ca o condiție suplimentară de garanția controlului, conducerea SRI să nu fie prezentă la acele controale, la acele audieri. În fiecare unitate centrală am stat de vorbă, pe lângă conducere, și cu cei mai tineri ofițeri, i-am întrebat de perspective, de condițiile de muncă. Am făcut controale și la unitățile județene.

Pe fond, controlăm starea de legalitate, adică maniera în care SRI, în îndeplinirea atribuțiilor pe care le are, respectă Constituția și legislația în vigoare. Asta este funcția principală a comisiei de control parlamentar. Cum activitatea comisiei noastre este una secretă, clasificată, nu am făcut publicitate de fiecare dată când am fost undeva, pentru că nu acesta este scopul activității de control. Am dat aceste exemple pentru ca cetățenii să înțeleagă că această comisie își face treaba, iar pe de altă parte, în momentul în care în spațiul public apar afirmații de genul comisia nu își face treaba, serviciile de informații din România nu sunt controlate de către Parlament — sunt niște afirmații unele interesate, altele în necunoștință de cauză.

Am urmărit și eu declarațiile din ultimele zile, aici e un lucru interesant, am văzut intervenția directorului SRI care a precizat foarte clar că nu a avut nicio atitudine ostilă CCR, că respectă deciziile CCR, dar era și o poziție legitimă a domniei sale, în calitate de conducător al SRI responsabil cu prezentarea pentru opinia publică din România a stării de securitate, să tragă un semnal de alarmă și să spună că invalidarea de către Curtea Constituțională a acestor trei legi ne-a adus în momentul de față într-un vid legislativ.

În orice domeniu un vid legislativ înseamnă ineficiență și probleme de tip operațional pentru instituțiile responsabile în domeniul respectiv. Lucrurile astea cred că au fost spuse. Acum nu neg și un interes firesc al mass-media pentru ce înseamnă senzațional, dar există această tendință de a amplifica astfel de declarații pentru a crea rating, chiar dacă pe fond nu există astfel de probleme. Cred că pe fond nu există probleme.

O să continuăm cu audierile și în perioada următoare și ori de câte ori o să apară o problemă legată de starea de securitate sau de ordin legislativ le vom discuta și vom propune soluții. Am văzut acum și declarația amuzantă a domnului Zegrean, care a spus că poate directorul SRI nu spre CCR vrea să arate, ci spre teroriști.

Pentru perioada următoare avem în plan audieri, în perioada imediat următoare ne vom deplasa la Brigada contra-teroristă din România. Practic, în lumina evenimentelor tragice, nefericite, de la Paris pot să vă spun că în perioada anterioară am fost și am controlat zona de prevenție de informații din cadrul Direcției antiteroriste.

În zilele următoare o să mergem să vedem și cum funcționează Brigada antiteroristă, contra-teroristă din România, pentru că ne interesează ca SRI să fie pregătit în orice moment să facă față oricărui tip de provocare, doar că munca de prevenție pe componenta antiteroristă este extrem de importantă.

O să chemăm SRI să ne prezinte viziunea de perspectivă și o analiză foarte atentă asupra riscurilor cu care ne confruntăm în anul 2015, avem pe de o parte riscuri asimetrice, mă refer la terorism, la crimă organizată, avem și riscurile de tip geo-politic, situația din Ucraina se înrăutățește de pe o zi pe alta.

Toate riscurile care planează asupra României trebuie analizate și dezbătute, iar rolul nostru, al comisiei, este să ne asigurăm că SRI înțelege exact care sunt riscurile și amenințările la adresa securității naționale și, pe de altă parte, și-a pregătit acțiunile și maniera de răspuns pentru a contracara aceste riscuri”, a precizat Georgian Pop.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.