H&M dă de lucru românilor

Retailerul suedez H&M lucrează în România cu 25 de fabrici care pun pe hainele H&M etichete cu „made in Romania”, cele mai multe dintre acestea fiind localizate în Moldova şi sudul ţării, în cele mai sărace judeţe, printre care Brăila, Vrancea, Teleorman sau Călăraşi.

Suedezii au nouă furnizori oficiali, care la rândul lor produc atât în fabricile proprii, cât în cele ale subcontractorilor. Fabricile româneşti care lucrează direct cu H&M plătesc salarii medii de până la 2.200 de lei brut, de două ori mai mari decât cele ale croitoreselor în lohn pe care marii textilieri le subcontractează. Partenerii H&M sunt de regulă companii mari, cu sute sau chiar peste 1.000 de angajaţi şi cu afaceri de zeci, chiar sute de milioane de lei.

Astfel, companii precum Artifex, Pandora Prod sau Time International Trading care au pe lista de clienţi unii dintre cei mai importanţi retaileri de modă din lume îşi fac loc şi pe lista celor mai importanţi 500 de exportatori români de anul trecut. La polul opus se află micile fabrici pe care aceştia le subcontractează pentru a face faţă comenzilor. Aces­tea din urmă au doar câteva zeci de angajaţi şi afaceri de câteva milioane de lei. Salariile sunt şi ele pe măsură. Diferenţa vine însă din faptul că subcontractorii produc în sistem de lohn, unde valoarea adăugată este foarte mică.

H&M a terminat anul financiar 2014 cu vânzări în România de 138 mil. euro, respectiv 3,6 mil. euro per magazin, un nivel record în regiune.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.