Cărturești Carusel va oferi publicului 10.000 de volume
Cărtureşti Carusel, cea mai nouă librărie-concept din reţeaua omonimă, care a fost deschisă joi, la ora 10.00, într-o clădire-monument istoric din Centrul vechi al Bucureştiului, confiscată de comunişti şi revendicată de proprietari în 2007, va oferi publicului aproximativ 10.000 de volume.
Situată pe strada Lipscani, la numărul 55, librăria se întinde pe şase niveluri, însumând 1.000 de metri pătraţi, într-o clădire care îşi va redeschide uşile după un sfert de secol.
În prezent, sunt aproximativ 10.000 de volume în Librăria Cărtureşti Carusel, dar este de aşteptat ca numărul acestora să crească. În spaţiul multimedia de la subsol, publicul va putea găsi circa 5.000 de albume şi filme, după cum au declarat reprezentanţii Cărtureşti pentru Mediafax.
Prima „călătorie” în „Caruselul luminii” – cum a fost supranumit spaţiul noii librării – va fi marcată joi, de la ora 20.00, printr-un concert al trupei Silent Strike şi prin proiecţii video create de Dan Basu.
Cu un bistro la ultimul etaj, un spaţiu multimedia la subsol şi o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj, librăria se pregăteşte să spună o nouă poveste pe o stradă cu o vibrantă tradiţie comercială. Acest edificiu din secolul al XIX-lea este un monument istoric de interes local, potrivit Listei monumentelor istorice din România. Imobilul a intrat în posesia familiei de bancheri Chrissoveloni în 1903, iar, în perioada comunistă, a fost confiscat şi transformat în magazinul Familia. După 1990, imobilul a fost recuperat şi reabilitat de proprietarul actual, Jean Chrissoveloni.
Miercuri seară a avut loc o recepţie la Librăria Cărtureşti Carusel, la care au participat atât oameni de afaceri şi politicieni, cât şi persoane din industria cărţii.
În timpul acestui eveniment, Jean Chrissoveloni, proprietarul actual al clădirii, a prezentat, pe scurt, istoria acestui edificiu.
„Mulţumesc din toată inima că aţi venit aici să împărtăşiţi cu noi această mare bucurie. Bucuria de a vedea această clădire, care a fost cumpărată de străbunicul meu la o licitaţie (…), în 1903. Şi, din 1903, am reuşit s-o ţinem în familie. Sunt a patra generaţie. (…) Sper că clădirea va continua (să rămână) în familie pentru mulţi ani. Nu pot să spun că a fost un drum uşor. Pentru a vă face o mică idee: prima notificare pe care am făcut-o pentru a revendica această clădire pe legea 18 a fost făcută în 1991. Atunci vorbim de 24 de ani ca să putem să revendicăm clădirea. După ce o revendici, fiindcă ţi-o dă într-o stare penibilă, trebuie să găseşti cum poţi să introduci această clădire în circuitul de afaceri, pentru a putea să continue să contribuie la economia ţări, şi, după ce găseşti clientul, trebuie să găseşti banii şi apoi speri că clientul poate să ducă şi el treaba până la sfârştit, fiindcă şi el are de investit destul de mult în acestă clădire”, a spus Jean Chrissoveloni la recepţia de miercuri, menţionând că această clădire a fost revendicată în 2007, iar primul client a apărut în 2010, însă după trei ani nu a putut continua afacerea şi aşa s-a ajuns la colaborarea cu reprezentanţii Cărtureşti.