Filmul „Taxi” al regizorului Jafar Panahi a câștigat Ursul de Aur

Filmul regizorului iranian Jafar Panahi „Taxi”, despre un șofer de taxi care cunoaște tot felul de oameni în timp ce face curse prin Teheran, a câștigat sâmbătă premiul Ursul de Aur la cea de-a 65-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, conform Reuters.

Acest film, care propune o analiză profundă a societății iraniene contemporane, a fost prezentat la Berlinală în pofida faptului că este interzis în Iran iar regizorul Panahi nu a putut participa la festival. Panahi „a creat o scrisoare de dragoste dedicată cinematografiei, filmul său mustește de dragoste pentru această artă, pentru comunitatea sa, țara sa și pentru audiență”, a declarat regizorul și producătorul american Darren Aronofsky, președintele juriului de la Berlinală, în timp ce prezenta filmul câștigător.

Ursul de Aur a fost acceptat în locul regizorului iranian de nepoata sa, Hana Saeidi. Din cauza sensibilităților care înconjoară această producție, actorii care apar în el, printre care și Saeidi, nu au numele trecute în distribuție.

Lui Jafar Panahi i s-a interzis să mai facă filme din 2010, pentru următorii 20 de ani și a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru vina de „propagandă împotriva sistemului”. Ulterior pedeapsa i-a fost comutată în arest la domiciliu, dar nu are voie încă să părăsească țara, să regizeze sau să scrie scenarii. Ultimul său film, realizat în secret, a fost scos din Iran pe căi neoficiale.”Cred că este foarte important să avem astfel de filme (la festival), aceste filme politice, pentru că ele reflectă ce se întâmplă acolo”, a declarat directorul festivalului, Dieter Kosslick, după anunțarea premiului.

Alte două filme cu puternice mesaje politice au fost premiate de juriu. Filmul chilian ‘The Club’, în regia lui Pablo Larrain, despre preoți catolici caterisiți, a câștigat Marele Premiu al Juriului. ‘Ixcanul’ (Vulcan), un film guatemalez, regizat de Jayro Bustamente, care descrie viața grea a cultivatorilor de cafea, a câștigat Premiul Alfred Bauer.

Premiul pentru regie a fost împărțit de Radu Jude (‘Aferim!’) și de poloneza Malgorzata Szumowksa (‘Body’).

„Dacă aș fi știut că voi câștiga un asemenea premiu, aș fi fost mai serios când l-am filmat”, a declarat Radu Jude pe scena Berlinalei. Regizorul român a subliniat că premiul aparține întregii echipe care a lucrat la acest proiect și că își dorește ca autoritățile române să susțină, în viitor, mai mult, filmul românesc de calitate.

„Aferim!” a fost singurul film românesc selectat în Competiția Oficială a Berlinalei 2015, alături de producții precum „Queen of Desert” (regia Werner Herzog), „Taxi” (regia Jafar Panahi), „Knight of Cups” (regia Terrence Malick), „Eisenstein în Guanajuato” (regia Peter Greenaway).

Considerat unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, „Aferim!” în regia lui Radu Jude este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Personajul principal, un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob țigan fugar (Cuzin Toma).

Tom Courtenay a primit premiul pentru cel mai bun actor cu interpretarea din producția ’45 Years’ , în regia lui Andrew Haigh, iar Charlotte Rampling a câștigat la categoria rezervată actrițelor cu același film.

Premiul pentru cel mai bun scenariu s-a îndreptat spre regizorul chilian Patricio Guzman pentru filmul ‘El Boton de Nacar’ (The Pearl Button).

Premiile au fost acordate de un juriu format din șapte membri, sub conducerea regizorului și producătorului american Daniel Aronofsky. În cele 11 zile ale festivalului cinefilii au putut urmări peste 400 de filme, dintre care 19 s-au aflat în competiție pentru marele premiu Ursul de Aur.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.