Măsuri pentru reducerea cazurilor de tuberculoză din România

România ocupă poziţia a şasea în regiunea OMS Europa în privinţa numărului de bolnavi de tuberculoză, numai în anul 2014 fiind trataţi peste 15.300 de pacienţi, peste 500 dintre aceştia fiind cazuri noi de tuberculoză multidrog rezistentă (TB MDR).

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în parteneriat cu Fundaţia Romanian Angel Appeal, Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate şi Fundaţia LHL International Tuberculosis din Norvegia, implementează proiectulÎmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din România, prin creşterea controlului tuberculozei”, în cadrul căruia identifică cazuri noi în rândul grupurilor sărace şi vulnerabile (oamenii străzii sau consumatori de droguri) şi asigură tratament gratuit.

Coordonatorul Programului Naţional de Control al Tuberculozei, dr. Gilda Popescu, a declarat în cadrul unei conferinţe că România, a 12-a ţară ca mărime din Europa, ocupă locul al VI-lea în Regiunea OMS-Europa în ceea ce priveste incidenţa globală a tuberculozei de la aderarea în UE din 2007 şi până în prezent.

Ea a precizat că rata de depistare a cazurilor de tuberculoză este de peste 70 la sută de cel puţin opt ani. Astfel, numai în anul 2014 au fost tratate 15.353 de cazuri noi sau recidive şi dintre acestea, 547 de cazuri erau de TB MDR.

„Incidenţa globală a scăzut cu 48,7 la sută (de la 142,2 la suta de mii în 2002 la 73 la suta de mii în 2013). Incidenţa globală la copii a scăzut cu 54,4%, de la 48,3 la suta de mii în 2002 la 22 la suta de mii în 2013. Prevalenţa TB a scăzut cu 36,9%, de la 182,2 la suta de mii în 2002 la 122,4 la suta de mii în 2013, iar mortalitatea TB a scăzut cu 50,9%, de la 10,8 la suta de mii în 2002 la 5,3 la suta de mii în 2013”, a precizat Gilda Popescu.

Ea a adăugat că în ultima perioadă România a început să ia mai multe măsuri pentru combaterea acestei boli, de la dublarea bugetului alocat pentru programul specific (bugetul aprobat până la sfârşitul anului trecut fiind de 29.498.000 lei) şi până la elaborarea unei strategii naţionale de control al TB în România pentru perioada 2015 – 2020.

Documentul menţionat prevede eliminarea TB ca problemă de sănătate publică în România până în 2050 şi obţinerea unor reduceri dramatice a incidenţei şi mortalităţii TB până în 2020.

„Incidenţa TB trebuie să scadă cu 10 la sută anual în intervalul 2015 – 2020”, a declarat medicul.

Proiectul „Îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din România prin creşterea controlului tuberculozei” vizează în special TB MDR şi grupurile sărace şi vulnerabile.

În cadrul acestui proiect, opt laboratoare de referinţă vor fi dotate cu echipamente moderne pentru diagnosticarea rapidă a bolii, 1.000 de pacienţi vor primi tratament complet, continuu şi de calitate, 2.500 vor fi sprijiniţi în tratamentul ambulatoriu, prin tratament supravegheat şi suport social în vederea creşterii aderenţei la tratament şi 10.000 de persoane vor fi informate cu privire la transmiterea, prevenirea, simptomele TB şi accesul la asistenţă medicală primară.

„Cu ajutorul acestei finanţări avem şansa să facem diferenţa în controlul TB în România. Cele peste 10 milioane de euro vor fi investite în medicamente, echipamente de diagnostic rapid şi suport pentru pacienţi. Este un pas important, pas care va fi continuat atât prin intermediul altor surse de finanţare, cât şi prin asigurarea sustenabilităţii intervenţiilor din surse guvernamentale. Scopul nostru este ca, până în anul 2020, tuberculoza să nu mai reprezinte o problemă de sănătate publică în România”, a explicat coordonatorul Programului Naţional de Control al Tuberculozei.

Proiectul „Îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din România prin creşterea controlului tuberculozei” este cofinanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, operat de Ministerul Sănătăţii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.