Moțiunea inițiată de liberali, votată miercuri

Moțiunea simplă „PSD guvernează la negru – Totul pentru PSD, nimic pentru cetățean”, inițiată de PNL și adresată ministrului Muncii, Rovana Plumb, a fost dezbătută miercuri în plenul Camerei Deputaților, urmând ca sesiunea de vot final să aibă loc miercurea viitoare.

Moțiunea a fost depusă săptămâna trecută de liberali, tematica acesteia vizând desființarea, prin OUG 86/2014, a Inspecției Muncii și a Agenției de Plăți și Inspecție Socială, în locul acestora urmând să fie formată, prin comasare, Agenția Națională pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială, potrivit Agerpres.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, în plenul Camerei, că afirmațiile semnatarilor sunt nefondate, adăugând că moțiunea „nu are obiect” pentru că Inspecția Muncii și Agenția de Plăți și Inspecție Socială nu se desființează.
Ea a menționat că această reorganizare înseamnă întărirea capacității de control și conferirea unei autorități sporite inspectorilor care vor avea atribuții și drepturi mult mai bine conturate pentru exercitarea funcției. Angajații din instituțiile supuse procesului de reorganizare nu își pierd locurile de muncă, a punctat Rovana Plumb.
Ministrul a precizat totodată că va ține seama „cu toată seriozitatea” de acele propuneri care au fost făcute în plenul Parlamentului.
În intervenția sa, deputatul PP-DD Liliana Mincă a spus că moțiunea PNL este total „neserioasă”.
„Ar trebui să ne uităm și să vedem câți din semnatarii acestei moțiuni — 113 — sunt prezenți astăzi în sală. (…) Vreți doar să faceți exerciții de imagine de aici, de la tribuna Parlamentului, exerciții de imagine pe televizor, dar demersurile dumneavoastră sunt egale cu zero, din punctul nostru de vedere. (…) Aș fi vrut din partea dumneavoastră să văd o moțiune simplă, adresată ministrului Muncii, și v-am fi semnat-o, și v-am fi votat-o, dacă era legată de majorarea alocației de stat pentru toți copiii din România”, a afirmat Mincă.
Deputatul UDMR Karoly Kerekes a declarat, la rândul său, că „nicio reglementare nu va rezolva problema independenței reale a activității de inspecție a muncii dacă nu va exista voința politică pentru garantarea acesteia”.
„Semnatarii moțiunii pretind că este nevoie de o instituție a protecției muncii independentă, a cărei funcționare să fie reglementată în continuare prin lege organică. Noi suntem de acord cu acest principiu, cu o completare: inspecția muncii să fie independentă de influențe politice. Din păcate, inițiatorii moțiunii nu acest tip de independență a sferei de activitate îl vor, ci numai independența instituțională a Inspecției Muncii de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. Adică, se împotrivesc comasării. Însă nicio reglementare nu va rezolva problema independenței reale a activității de inspecție a muncii dacă nu va exista voința politică pentru garantarea acesteia”, a precizat deputatul UDMR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.