Cel mai modern şi întins parc fotovoltaic va funcţiona la Miroslava
Comuna Miroslava, una dintre cele mai mari comune din Zona Metropolitană a Iaşului, va deveni practic din vară producător de energie electrică. Primăria comunei a reuşit să obţină finanţare europeană, după patru ani de la întocmirea unui proiect în acest sens. Până în iulie anul acesta vor fi practic finalizate lucrările.
Situată în intravilanul comunei, pe o suprafaţă de 5 ha, şi cu o capacitate de aproximativ 1 megawatt, centrala va aduce comunei economii anuale de aproximativ 300 de mii de euro. Mai mult, devenind producător de energie electrică, conducerea primăriei mizează şi pe venituri suplimentare la buget care vor permite finanţări pentru alte proiecte prin care se doreşte dezvoltarea zonei.
Centrala va funcţiona cu ajutorul unor dispozitive unice care se vor roti după soare. Noutatea privind această centrală fotovoltaică o reprezintă structurile ce-i vor permite captarea cât mai eficientă a energiei solare, crescând astfel cantitatea de energie electrică produsă. Situată pe un teren de 5 hectare din satul Ciurbeşti, centrala de la Miroslava va funcţiona cu ajutorul unor dispozitive unice denumite „trakere“. Acestea se rotesc după soare, astfel încât să poată capta cât mai eficient energia solară.
Cele 4.200 de panouri fotovoltaice monocristaline vor fi montate pe 97 trakere independente care au practic posibilitatea de urmărire a poziţiei soarelui pe două axe. Investiţia se ridică la aproximativ 6 milioane de euro, finanţarea fiind realizată cu fonduri europene, de la bugetul de stat şi bugetul local.