Avertisment dur de la șeful Fiscului

Share:

Preşedintele ANAF lansează un avertisment fără precedent, care ar aduce venituri semnificative la bugetul de stat dacă ar fi transpus în practică. Situaţia recuperărilor prejudiciilor din infracţiuni se va schimba radical, spune șeful Fiscului.

Gradul de recuperare a prejudiciilor din infracţiuni pe baza titlurilor de creanţă emise de instanţe este scăzut, însă această situaţie se va schimba radical în perioada următoare, a declarat marţi, pentru Agerpres, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu.

‘Da, este adevărat. Avem un grad scăzut de recuperare a prejudiciilor din infracţiuni pe baza titlurilor de creanţă emise de instanţe. Însă, această situaţie se va schimba radical în perioada următoare. Vedeţi dumneavoastră, de când sunt în fruntea ANAF principalul meu scop a constat în reorganizarea din temelii a acestei instituţii şi îmbunătăţirea reală a rezultatelor. Inclusiv pentru a îmbunătăţi acest grad de recuperare a prejudiciilor din infracţiuni de care mă întrebaţi, aveam nevoie ca, înainte de toate, să reconstruim din temelii capacitatea administrativă. Despre aceste rezultate vom vorbi însă cu altă ocazie, în cel mai scurt timp, întrucât sunt cu adevărat consistente, în ciuda opiniilor vehiculate prin spaţiul public’, a afirmat şeful Fiscului.

Referindu-se la problematica recuperărilor, oficialul ANAF a menţionat o parte din motivele importante care au generat această rată scăzută de recuperare – deciziile instanţelor se comunică direct unităţilor de administrare, fără a exista o bază de date la nivel naţional, instrumentări de dosare cu autori necunoscuţi sau firme fantomă care duc la hotărâri de judecată ce nu pot fi valorificate (se dispune însă confiscarea şi în astfel de cazuri, iar sumele se adaugă la total).

Problema este că motivarea şi comunicarea hotărârilor de judecată se face cu destulă întârziere, astfel încât bunurile ajung să fie vândute până ca ANAF să fie înştiinţată că trebuie să efectueze confiscarea, există chiar şi situaţii în care bunurile mobile sau imobile ce urmează a fi valorificate prin licitaţie să nu prezinte niciun fel de interes chiar şi în condiţiile în care preţul de pornire este diminuat cu 50%.

‘Sunt multe cazuri în care este vorba de bunuri imobile obţinute în timpul căsătoriei, iar această situaţie impune un proces de partajare, ceea ce înseamnă automat proceduri anevoioase de partaj judiciar. De multe ori ne trezim că bunul pe care vrem să-l valorificăm este atribuit soţului care nu este debitor sau că este imposibil să valorificăm doar o cotă parte din acel bun. V-am făcut acest tablou succint pentru a sublinia faptul că motivele care au dus la acest grad scăzut de recuperare sunt destul de variate şi nu au depins întotdeauna de ANAF’, a arătat Diaconu.

Preşedintele ANAF susţine însă că această situaţie va deveni istorie, schimbările din cadrul organizării şi funcţionării ANAF din perspectiva recuperării acestor prejudicii fiind radicale.

‘În acest sens, vă enumăr rapid măsurile pe care le-am dispus, o parte dintre ele fiind deja în implementare – inventarierea cazuisticii din toate unităţile şi crearea unei baze de date la nivel naţional, crearea unei aplicaţii informatice care să gestioneze această bază de date, urmărind stadiul executării fiecărui titlu de creanţă/hotărâre definitivă, astfel încât vom şti la centru absolut tot ce se întâmplă şi unde sunt problemele de surmontat, înfiinţarea şi operaţionalizarea de la 1 iulie a unei structuri administrative dedicate la nivel naţional, formată din cei mai buni specialişti care se vor ocupa exclusiv de monitorizarea şi coordonarea acţiunilor de recuperare a prejudiciilor, înfiinţarea de servicii teritoriale de coordonare a acestei noi activităţi distincte la nivelul fiecărei direcţii regionale. Aceste servicii vor fi, la rândul lor, coordonate exclusiv de la centru, alocarea de personal şi logistică corespunzătoare. Odată cu operaţionalizarea structurii naţionale, vom solicita instanţelor de judecată să transmită deciziile şi structurii naţionale. În acest fel, voi avea un control direct şi eficient asupra situaţiei de ansamblu şi asupra problemelor care apar. Pot să vă spun că exact acum, în timp ce noi vorbim, vicepreşedintele cu atribuţii în colectare verifică personal situaţia la zi din teritoriu, inclusiv prin deplasări la faţa locului, a recuperărilor la fiecare regională’, a subliniat şeful Fiscului.

Diaconu a mai declarat că, aşa cum a reuşit să restructureze din temelii ANAF, reorganizare care deja produce rezultate notabile, şi această problemă va fi îndreptată, iar gradul de recuperare va creşte considerabil.

‘În încheiere, aş dori să vă mai spun ceva: în condiţiile în care specialiştii din ANAF pe care i-am detaşat pe lângă parchete au contribuit semnificativ la succesul pe care, astăzi, îl vedem cu toţii la televizor, sunt prima persoană interesată ca problema recuperării prejudicilor să fie remediată urgent’, a afirmat şeful Fiscului.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.