Guvernul Tsipras vrea o legea împotriva sărăciei

0

Guvernul grec al stângii radicale a anunțat că a transmis luni parlamentului primul proiect de lege din mandatul său, proiect menit să combată sărăcia, prin intermediul furnizării de electricitate gratuită, de bonuri alimentare și ajutoare la plata locuinței pentru familiile nevoiașe, informează AFP.

Potrivit unui document guvernamental transmis presei, „primul proiect de lege depus în parlament, simbolic și în practică, prezintă acțiuni ce vizează contracararea crizei umanitare”, formulă devenită un element retoric al noului executiv al Greciei pentru desemnarea dificultăților sociale din țară, după aproape șase ani de recesiune (2008-2013).

Prin prezentarea acestui text în parlament, premierul Alexis Tsipras încearcă să revină la punerea în aplicare a promisiunilor sale electorale, după concesiile făcute săptămâna trecută creditorilor internaționali ai Greciei, pentru a obține prelungirea asistenței financiare a țării, informează Agerpres.

Legea, ce va fi examinată în cadrul unei comisii specializate înainte de a fi supusă unui vot la o dată neprecizată, prevede restabilirea curentului electric pentru gospodăriile care nu-și pot achita electricitatea și furnizarea către acestea a câte 300 kilowați gratuit, până la sfârșitul anului. De asemenea, până la 30.000 de gospodării vor primi între 70 și 220 de euro ajutor la plata locuinței, iar de ajutoare alimentare vor beneficia circa 300.000 de persoane. Deocamdată nu a fost precizat costul acestor măsuri sociale, în condițiile în care Atena s-a angajat să-și mențină bugetul pe linie și s-ar putea confrunta cu dificultăți în a-și onora, în martie, obligațiile financiare.

Guvernul de la Atena a subliniat recent că povara financiară a acestui dispozitiv social este mică și ar putea contribui la relansarea consumului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.