O nouă expoziție la Muzeul Național Cotroceni, de Ziua Femeii
Expoziția „Veșminte, podoabe săsești și reprezentările acestora în pictura vremii”, prilejuită de Ziua Internațională a Femeii – 8 martie, va fi vernisată joi în Spațiile Cantacuzine ale Muzeului Național Cotroceni, evenimentul fiind organizat în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, potrivit Agerpres.
Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, expoziția face parte din proiectul „Axele culturale Brukenthal — Axa Sud-Est”, inițiat de muzeul sibian, proiect în cadrul căruia Muzeul Național Cotroceni este partener.
Expoziția cuprinde 100 de obiecte din secolele XVII — XIX, din colecția Muzeului Național Brukenthal: costume săsești, accesorii vestimentare (plastroane, căciuli bărbătești, borten — cilindrul de catifea purtat de fete pe cap—, scufii, pantofi, cizme, poșete, evantaie, umbreluțe), pungi pentru bani, punguțe pentru tutun, port-țigarete, tabachere, carnete de bal, podoabe (casete pentru bijuterii, broșe, paftale și paftale de piept sau Heftel din argint aurit și argint, cingători, cercei, inele, brățări, coliere, pandantive din argint aurit și argint, cu pietre prețioase și semiprețioase, nasturi și copci din argint, ace de voal).
Vestimentația patriciatului săsesc din secolele XVII — XIX, cu componentele sale proprii și influențele europene, cu podoabele elegante, dezvăluie publicului o perspectivă inedită asupra esenței civilizației săsești din Transilvania.
Totodată, vor fi expuse 20 de tablouri din Galeria de Artă Românească a Muzeului Național Brukenthal, care asigură legătura între costum, accesoriile vestimentare și podoabe. Tablourile reprezintă portrete de epocă ale patriciatului săsesc, constituind un important capitol de artă transilvăneană, surprinzând evoluția picturii laice din secolul al XVII-lea, până la începutul secolului al XIX-lea.