Putin, primele declarații despre asasinarea lui Boris Nemțov

0

Președintele rus Vladimir Putin, care nu a reacţionat public după asasinarea opozantului său politic, fostul vicepremier rus Boris Nemţov, a făcut declaraţii miercuri despre această tragedie, la o zi de la funeralii.

Declaraţia tardivă a liderului rus, care nu îl agrea pe Nemţov, nu are însă darul de a convinge. Din contră, ridică multe semne de întrebare asupra acestui asasinat ce pare să arate cum ar putea sfârşi cei care „deranjează” Kremlinul. Uciderea lui Boris Nemțov este o „tragedie rușinoasă” ce are un substrat politic, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Nemțov, fost vicepremier, a fost împușcat mortal vineri noaptea, în timp ce se plimba împreună cu iubita sa în apropiere de Piața Roșie și Kremlin. El este cel mai proeminent reprezentant al opoziției care a fost omorât în cei 15 ani de când Vladimir Putin deține puterea în Rusia.
Putin a dat însă ordin Ministerului de Interne să acorde o atenție sporită crimelor cu substrat politic. „Trebuie să scăpăm în sfârșit Rusia de rușine și tragedii precum cele îndurate și văzute de noi recent. Mă refer la uciderea îndrăzneață a lui Boris Nemțov chiar în centrul capitalei”, a afirmat Putin, într-o reuniune a colegiului Ministerului rus de Interne.
Președinția rusă a negat orice implicare în această crimă, spunând că uciderea lui Boris Nemțov este o „provocare” în scopul discreditării președintelui Vladimir Putin și în vederea consolidării adversarilor săi, dar prietenii lui Nemțov afirmă că tocmai Kremlinul este de vină pentru crearea unei atmosfere de ură față de adversarii politicii oficiale.
Înainte de reuniunea cu Putin, șeful Serviciilor de securitate ruse (FSB), Aleksandr Bortnikov, a răspuns evaziv la o întrebare referitoare la presupușii suspecți în cazul uciderii lui Nemțov: „Suspecți există întotdeauna”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.