Expoziţie de fotografie despre timpul femeilor
O campanie despre timpul femeilor, în cadrul căreia se va lansa o expoziţie de fotografie în diverse spaţii publice din Bucureşti, Călăraşi, Ploieşti şi Sibiu, va fi organizată pe parcursul lunii martie de Coaliţia pentru Egalitate de Gen, informează un comunicat al Asociaţiei Front.
Expoziţia de fotografie ‘Timpul femeilor’ invită vizitatorii să reflecteze la diversitatea şi complexitatea vieţilor femeilor din România de azi şi la ce înseamnă resursa ‘timp’ pentru acestea, informează Agerpres.
Organizată în colaborare cu fotografii Ioana Moldovan şi Gabriel George, expoziţia cuprinde imagini cu femei aflate la locul de muncă, pe stradă, la piaţă, acasă sau în alte locuri şi redă fragmente din discuţiile despre modul în care îşi împart timpul zi de zi.
Pe parcursul lunii martie 2015, în Bucureşti, fotografiile vor fi expuse la clădirea ASE (în exterior, la coloane), Biblioteca Metropolitană Bucureşti (în exterior), Biblioteca Naţională a României, Biblioteca Centrală Universitară ‘Carol I’, Universitatea Nicolae Titulescu şi cafeneaua Dianei 4.
‘Un studiu al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării din 2012 arată că 63% dintre români sunt de acord cu expresia ‘bărbatul e capul familiei’ iar peste jumătate dintre ei consideră că treburile casei sunt sarcina exclusivă a femeilor, la fel şi educaţia şi îngrijirea copiilor’, se arată în documentul citat.
Conform Institutului Naţional de Statistică, bărbaţii au mai mult timp liber iar femeile alocă considerabil mai mult timp îngrijirii gospodăriei şi familiei (femeile – în medie 4,24 de ore/zi; bărbaţii – în medie 2,05 ore pe zi). Această distribuire inegală a timpului este consecinţa mentalităţilor tradiţionale din România faţă de rolurile de gen în familie, potrivit sursei citate.
Evenimentul este organizat de Coaliţia pentru Egalitate de Gen, alcătuită din cinci organizaţii neguvernamentale active în domeniul drepturilor femeilor – CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen (A.L.E.G.), AnA – Societatea de Analize Feministe, Asociaţia E-Romnja şi Asociaţia Front.