17 noi baraje în spațiul hidrografic al Crișurilor

La Sighișoara s-a finalizat sesiunea de lucru a Comisiei Teritoriale de Avizare Transilvania (CTAT). În cadrul întrunirii au fost analizate lucrări hidrotehnice din bazinele hidrografice: Crișuri, Mureș, Someș-Tisa și Banat. Comisia a examinat 21 de baraje din județele: Bihor, Arad, Bistrița-Năsăud, Timiș și Hunedoara. Marea majoritate au fost din spațiul hidrografic Crișuri, și anume 17 baraje, din care 15 au ca deținător Administrația Bazinală de Apă Crișuri.

Exploatarea în siguranță a barajelor, indiferent de deținătorul sau scopul pentru care au fost construite, este o prioritate, în acest sens, scopul Comisiei este acela de a examina, periodic, toate barajele pentru a se asigura că respectă exigențele de performanță referitoare la siguranța în exploatare.’Administrația Bazinală de Apă Crișuri, în cadrul acestei sesiuni de lucru a obținut acordul de funcționare în siguranță pentru acumulările: Beliu, Frunziș, Făgernic, Sântimreu, Vițeilor, Popii, Steluței, Zărand, Chier și Sartiș din județul Arad; și pentru acumulările: Alceu, Filip, Miersig, Șauaieu și Leș din județul Bihor. De asemeni, încă două lucrări din bazinul hidrografic Crișuri au primit aviz și anume: Budureasa II, deținător Primăria Curățele (Bihor) și batalul Dolea, deținător Primăria Suplacu de Barcău’, a declarat Dorel Dume, director A.B.A Crișuri.

Comisia a stabilit și o serie de măsuri pentru exploatarea în siguranță a acumulărilor printre care: studii pentru deversor suplimentar, reparații de întreținere la turnul de manevră sau amenajare pentru deversor. În funcție de starea lucrărilor, barajele au primit avize sau autorizații pe perioade cuprinse între 2 și 7 ani.

Comisia a întrunit specialiști din cadrul Departamentului pentru Ape, Păduri și Piscicultură, din mediul universitar, din rândul experților naționali autorizați, din cadrul Administrației Naționale ‘Apele Române’, din cadrul Administrațiilor Bazinale de Apă Crișuri, Mureș, Someș-Tisa și Banat, precum și din cadrul S.C. Hidroelectrica S.A.

Administrația Națională ‘Apele Române’ organizează avizarea documentațiilor de expertiză a siguranței barajelor în cadrul a patru comisii de avizare teritoriale și anume: Transilvania, Muntenia Vest, Muntenia Est și Moldova.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.