Master Planul de Transport, aprobat la finele lui aprilie

Share:

Master Planul General de Transport al României ar putea fi aprobat la finalul lunii aprilie, iar România ar putea deveni un mare șantier începând din acest an pe toate tipurile de transport, a declarat, marți, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu.

„Mâine și poimâine, la nivel tehnic în Comisie (Comisia Europeană — n. r.) vom avea discuții la Bruxelles, după care vom primi observații — sper să fie cât mai puține observații (…). Vom reuși, probabil la finele lunii aprilie, să ne apropiem de aprobarea finală și atunci putem vorbi despre strategia de implementare la modul adevărat, fără ca ea să poată fi modificată de nimeni, pentru că în structura aceea de proiecte și în structura aceea de priorități și Comisia ne va finanța și instituțiile financiare internaționale și bugetul statului. Cred că la finele lunii următoare vom avea un document care, chiar dacă pică vreun guvern sau pleacă un ministru etc., el nu va mai fi modificat pentru că se duc înainte în structura respectivă. Cred că noi, doamna comisar, vom reuși să parcurgem și acest calendar și foaia de parcurs pentru aprobarea Master Planului, structura lui este rezonabilă și acest lucru va permite ca România să fie un mare șantier începând din acest an pe toate tipurile de transport”, a spus Rus.

Ministrul Transporturilor a precizat că a fost elaborată lista de proiecte pe toate domeniile de transport, respectiv rutier, naval, feroviar, naval, aerian, cuprinse în Master Planul General de Transport, dar și pe centre modale.

Ioan Rus crede că au fost respectate întocmai criteriile impuse de Comisia Europeană pentru elaborarea unui astfel de document, ținându-se cont de criteriile economice, de cele de mediu și de cele sociale.

„Am avansat Master Planul de Transport pe toate tipurile de transport — rutier, naval, feroviar, naval, aerian și pe centre modale. A fost elaborată lista de proiecte pe fiecare din aceste domenii de transport. Credem noi că au fost respectate întocmai criteriile impuse de CE pentru elaborarea unui astfel de document. Am ținut cont și de criterii economice și de criterii de mediu și criterii sociale, astfel încât să generăm un document care să răspundă nevoilor de dezvoltare economică a României, infrastructura de transport fiind unul dintre suporții pe care se poate realiza această dezvoltare”, a afirmat Ioan Rus.

Potrivit acestuia, proiectele vor fi finanțate în proporție de 25% cu bani europeni, 15% va fi cofinanțare de la bugetul de stat, iar diferența va fi asigurată din credite BEI și BERD. În plus, a fost aprobată în Guvern o contribuție suplimentară de șapte miliarde de euro de la bugetul statului, atât cât a permis spațiul fiscal.

„Am aprobat în Guvern și o contribuție suplimentară de la bugetul statului, atât cât spațiul fiscal permitea, respectiv șapte miliarde de euro, astfel încât să putem implementa un număr cât mai mare de proiecte începând din acest an, bazându-ne pe o structură financiară de 25% bani europeni, 15% cofinanțare de la bugetul statului până la 20%, pentru că anticipăm și corecții financiare, diferența fiind asigurată din credite BEI, BERD, astfel încât să utilizăm bani de la Comisie, bani din buget și bani din împrumuturi. În funcție de prioritizări, în funcție de evoluția lucrurilor, vom putea transfera — vrem mai mult de la Comisie, vrem mai mult din credite în situații punctuale. Am discutat și cu BEI și cu BERD, așa încât din faza zero de structurare a proiectelor să îi utilizăm și pe ei, să utilizăm și expertiza lor, astfel încât să nu avem probleme legate de nerespectarea vreunuia dintre criteriile pe care CE le impune”, a precizat ministrul Transporturilor.

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, efectuează o vizită oficială în România, în perioada 10 — 12 martie, în cursul căreia s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta și cu miniștrii Transporturilor și Fondurilor Europene, Ioan Rus și, respectiv, Eugen Teodorovici.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.