Stand românesc, la Salonul Cărții de la Paris

Share:

România va fi prezentă la Salonul Internațional de Carte de la Paris, desfășurat în perioada 20-23 martie, cu un stand național și o serie de evenimente organizate de Institutul Cultural Român (ICR), tema programului românesc de la această ediție fiind „La literature feminine, le feminin de la litterature”.

Potrivit unui comunicat al ICR, transmis luni Agerpres, la stand vor fi disponibile volume apărute la peste 30 de edituri din România, programul cuprinzând lansări, dezbateri, întâlniri, expoziții, cu participarea unor scriitori, editori, traducători și jurnaliști români și francezi.

Vor fi prezentate volume de autori români apărute în ultimul an în limba franceză, printre care „Sara” de Ștefan Agopian, în traducerea lui Laure Hinkel (Editions Actes Sud) și „Le Levant” de Mircea Cărtărescu, în traducerea lui Nicolas Cavailles (Editions POL). De asemenea, pavilionul României va găzdui mese rotunde pe teme precum receptarea cărților lui Mircea Cărtărescu în Franța sau traducerea și marketingul.

Programul include și o retrospectivă a istoriei Casei Regale (pornind de la volumul „Marie, Reine de Roumanie”, de Marie-Victoire Nantet), o rememorare a comunismului și a Revoluției române văzute de jurnaliștii francezi („Journalistes francais dans la Roumanie communiste”, volum coordonat de Radu Ciobotea), relansarea revistei Seine et Danube, editată de Virgil Tănase și Dumitru Țepeneag.

O dezbatere pe marginea cărților „Grandes dames de la culture roumaine et leur parcours francais — Marie, Reine de Roumanie” (Editions Lacurne, 2014) și „Anna de Noailles au bord du Leman” (autor Marie-Victoire Nantet, Editions Bleulefit, 2014), moderată de scriitorul și istoricul Matei Cazacu, îi va avea ca invitați pe principesa Maria, Mihai Brancovan și Gabriel Badea-Păun.

Conform ICR, la eveniment au fost invitate peste 30 de personalități literare — autori din România, din Republica Moldova, precum și scriitori români din diaspora: George Arion, George Banu, Linda Maria Baros, Nicolae Breban, Bianca Burța-Cernat, Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Nina Corcinschi, Aurora Cornu, Ioana Crăciunescu, Margareta Curtescu, Dumitru Crudu, Rodica Draghincescu, Marina Dumitrescu, Dinu Flămând, Victoria Fonari, Bogdan Ghiu, Florina Ilis, Miron Kiropol, Nicolae Manolescu, Basarab Nicolescu, Simona Popescu, Radmila Popovici, Sebastian Reichmann, Selyem Zsuzsa, Victoria Sicorschi, Claudiu Soare, Simona Sora, Daniela Șontica, Virgil Tănase, Dumitru Țepeneag, Irina Teodorescu, Nicolae Tzone, Aida Vâlceanu, Andrei Vieru, Eugen Uricaru.

Vor fi prezenți și traducători cunoscuți: Sylvain Audet, Nicolas Cavailles, Jean-Louis Courriol, Florica Courriol, Laure Hinkel, Fanny Chartres, Jan H. Mysjkin, Mariana Cojan Negulescu.

Conex programului de la Salon du Livre, la sediul ICR Paris va avea loc vernisajul expoziției de design „Tică, Ceaușescu a căzut” a artistei Andreea Dobrin, urmat de un concert de jazz susținut de Mircea Tiberian & invitații săi. Grafica standului României este realizată de graficianul Răzvan Luscov.

Organizat începând din 1981, Salonul Internațional de Carte de la Paris este dedicat atât profesioniștilor din domeniul editorial — editori, agenți literari, distribuitori și vânzători de carte din Franța și din peste 50 de țări — cât și publicului larg. Țara invitată de onoare a ediției din acest an este Brazilia, mai informează ICR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.