Primul transplant medular la copil efectuat în România
Primul transplant medular la copil, premieră în România, a fost efectuat în iunie 2001, de prof. univ. dr. Margit Șerban, șeful Centrului de Transplant Medular din Timișoara, pacientul fiind un copil bolnav de cancer limfatic. Ulterior, medicul Margit Șerban a mai realizat două premiere în chirurgia oncopediatrică românească – primul transplant cu celule stem prelevate din sângele ombilical al fratelui donator și primul transplant cu celule stem de la un donator neînrudit.
‘Am avut primul transplant medular în iunie 2001. Corect se spune transplant de celule stem hematopoietice. Inițial a fost numit medular, pentru că celulele se extrăgeau doar din măduva osoasă. După aceea, tehnologia s-a dezvoltat, astfel încât acum se extrag celulele hematopoietice și din sângele periferic, din venă. În ianuarie 2003 am avut o altă premieră pentru România — transplantul alogenic cu celule stem hematopoietice de la un alt donor, înrudit cu bolnavul, de obicei, un frate. În 2009 am făcut, tot în premieră, transplantul cu celule hematopoietice recoltat de la un german, deci de la un donor neînrudit și, în același an, am făcut și transplantul cu celulele de cordon ombilical”, explica medicul Margit Șerban, într-un interviu acordat Agerpres în 2012.
Avantajele transplantului cu celule recoltate din sânge sunt remarcabile, pentru că pacientul scapă de operație, de anestezie, știut fiind faptul că orice anestezie presupune și un risc. Pentru donor există un risc, pentru că înainte de recoltare i se administrează un medicament.
”Am avut un donor din Germania, care a venit de două ori, pentru că transplantul cu celule stem recoltate din sânge nu a fost eficient și a trebuit să-i recoltăm din măduvă; și s-a supus anesteziei generale. A fost un gest extraordinar”, a explicat medicul în interviu.
În acest proiect de pionierat, i-au fost alături specialiști de la clinicile din țară, dar mai ales din străinătate — Ungaria, Austria și Germania — prof. Nagy Kalman din Miskolc, prof. Manfred Gartner din Viena, unde, de mulți ani, în Timișoara continuă să facă investigații pentru monitorizarea celor transplantați, prof. Stream, care a ajutat și în domeniul hemofiliei, dar a deschis o ușă și spre Registrele Internaționale de Donori de Celule Stem (RIDCS).