Băsescu a luat cunoștință de probele din dosarul de șantaj

0

Traian Băsescu nu s-a prezentat luni la Parchetul General pentru a afla ce probe au strâns procurorii împotriva sa în dosarul de şantaj în care este urmărit penal. Avocaţii fostului şef al statului au mers la Parchetul General pentru a studia dosarul în cazul senatorul PSD Gabriela Firea îl acuză de şantaj şi a lua la cunoştinţă probele, în numele acestuia. Surse judiciare citate de România TV susţin că Traian Băsescu ar fi fost citat marţi de procurori la audieri.

Unul dintre avocaţii lui Traian Băsescu a fost, luni, la Parchetul General pentru a studia dosarul de şantaj al fostului preşedinte. Acesta a plecat după doar 30 de minute şi a refuzat să dea declaraţii.

Surse judiciare citate de România TV susţin că Traian Băsescu ar urma să fie audiat marţi de procurorul care instrumentează cazul.

Traian Băsescu a fost, miercuri, la Parchetul General, unde a fost chemat în calitate de suspect în dosarul în care senatorul PSD, Gabriela Firea, l-a acuzat de şantaj. Lucian Bolcaş, avocatul social-democratei, a relatat ce s-a întâmplat în faţa procurorului, precizând că fostul preşedinte este cercetat în calitate de suspect pentru infracţiunile de şantaj în formă continuată.

„În cauza constituită ca urmare a plângerii formulate de către doamna Firea Gabriela, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, prin ordonanţa din data de 11 martie 2015, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de domnul Băsescu Traian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj. În 18 martie 2015, Traian Băsescu s-a prezentat la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a-i fi adusă la cunoştinţă învinuirea, context în care apărătorii acestuia au solicitat un termen pentru consultarea dosarului”, se arată în comunicatul Parchetului General.

La rândul său, Lucian Bolcaş, avocatul Gabrielei Firea, a declarat că avocaţii fostului preşedinte au solicitat un termen pentru a studia dosarul.”Nu s-a stabilit un termen, in functie de consultarea dosarului, se va stabili. (…) S-a comportat ca orice suspect care vine la Parchet. Nu a făcut declaratii, declaraţii se vor face numai dupa ce se va consulta dosarul”, a spus Bolcas.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a spus că acuzaţia pe care i-o aduc procurorii de şantaj la adresa senatorului PSD Gabriela Firea este fără fundament. Băsescu a dat drept exemplu de ameninţare veritabilă faptul că lideri ai PSD au declarat în repetate rânduri că va ajunge la închisoare după ce-şi va încheia mandatul de preşedinte al României.

Plângerea penală a Gabrielei Firea ce a determinat începerea urmăririi penale împotriva sa este considerată de către Traian Băsescu drept o reacţie disproporţionată faţă de ce a trebuit el să îndure în cel de-al doilea mandat al său.

„Mie când îmi strigau de dimineaţa până seara pe stadioane, la mitinguri în pieţe, în săli de sport ‘Băsescu la puşcărie!’, atunci am considerat că aici am ajuns din punct de vedere al dialogului politic. Dacă şi eu răspund unui parlamentar de la PSD, e mare şantaj. Da’ presiunea şi şantajul la adresa mea când vezi că cel mai mare partid mă ameninţa cu puşcăria, cum e?”, a spus Băsescu făcând trimitere la PSD.

În ce priveşte vizita la Parchetul General pentru a-i fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile, fostul preşedinte a precizat că nu a dat nici o declaraţie. „Am venit să vorbesc cu procurorul, dar am constatat şi eu, şi avocaţii că nu ştim ce este în dosar. Când mă va invita din nou, mă voi duce în cunoştinţă de cauză (…) Azi am mers cu doi avocaţi, un constituţionalist şi un penalist, să vadă dacă sunt probleme de ordin constituţional sau probleme penale”, a precizat Băsescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.