Lista nominalizaților la Premiul Man Booker International

Share:

Juriul Man Booker International Prize a anunțat marți lista celor zece autori finaliști selecționați pentru acest premiu, al cărui câștigător va fi anunțat la 19 mai.

Pe listă figurează scriitorul franco-congolez Alain Mabanckou, Maryse Condé (Guadalupe) César Aira (Argentina), Hoda Barakat (Liban), Mia Couto (Mozambique), Amitav Ghosh (India), Fanny Howe (SUA),Ibrahim al-Koni (Libia), Laszlo Krasznahorkai (Ungaria) și Marlene van Niekerk (Africa de Sud), informează Agerpres.

Man Booker International Prize se acordă o dată la doi și este considerat versiunea internațională a celui mai prestigios premiu literar britanic — Man Booker Prize, relatează AFP.

Câștigătorul va fi anunțat la Londra, la 19 mai. Premiul, în valoare de 60.000 de lire (90.000 de dolari), este acordat o dată la doi ani unui autor în viață pentru operele sale publicate în limba engleză sau traduse în engleză.

Man Booker International Prize a fost lansat în 2005, în completarea prestigiosului Booker Prize britanic. Spre deosebire de acest premiu, Man Booker International nu recompensează o lucrare în particular, ci ansamblul operei unui autor, indiferent de naționalitatea sa.

Premiul a fost atribuit, la prima sa ediție din 2005, romancierului albanez refugiat în Franța Ismail Kadare, iar în 2007 scriitorului nigerian Chinua Achebe. Laureații edițiilor următoare au fost canadianca Alice Munro (2009), amercanul Philip Roth (2011) și compatrioata sa Lydia Davis (2013).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.