BCE vrea o consolidare a ratei inflației la nivelul de 2%
Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a afirmat joi că BCE nu are ca obiectiv o rată a inflației aproape de 2% ci o consolidare în jurul acestui nivel, transmite MarketWatch.
Declarația sugerează că BCE nu se va grăbi să determine când va fi momentul potrivit pentru a retrage măsurile de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro, care au început în martie și urmează să continue până în septembrie 2016, informează Agerpres.
Rata anuală a inflației în zona euro a rămas în teritoriul negativ în luna martie, pentru a patra lună consecutiv, dar s-a apropiat la limită de nivelul zero, după ce Banca Centrală Europeană a demarat mult așteptatul program de relaxare cantitativă.
Potrivit unei estimări preliminare publicate marți de Oficiul european de statistică (Eurostat), rata anuală a inflației în zona euro s-a situat la minus 0,1% în luna martie, comparativ cu minus 0,3% în luna februarie. În 22 ianuarie, Mario Draghi a estimat că rata inflației în zona euro va continua să scadă în următoarele luni, înainte de a urca ușor spre sfârșitul anului. Măsurile de politică monetară anunțate de BCE și posibila majorare graduală a prețului la țiței vor duce la o creștere treptată a ratei inflației spre sfârșitul lui 2015 și în 2016, a explicat Draghi.
Conform estimărilor BCE, rata inflației se va situa anul acesta la 0,7% și la 1,3% anul viitor — mult sub ținta de 2% avută în vedere de instituție. Și aceste proiecții ar putea fi revizuite în scădere, deoarece nu reflectă pe deplin recentele scăderi ale prețului la țiței.
Pentru a evita riscul unei spirale deflaționiste, Banca Centrală Europeană a prezentat în 22 ianuarie măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro. Mario Draghi a anunțat achizițiile lunare combinate de obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016