Căutări în Mali și Niger pentru cetățeanul român luat ostatic!

Autoritățile de la Ouagadougou vor să-i caute în Mali și Niger pe cei care au luat ostatic un cetățean român, cele două țări situându-se la frontiera nordică a Burkinei Faso, acolo unde bărbatul a fost răpit sămbătă, a declarat duminică un ministru pentru AFP.

„Operațiunile de căutare continuă. Discutăm cu vecinii din Mali și Niger pentru a avea dreptul de a-i urmări pe teritoriul lor” pe autorii răpirii, a adăugat ministrul din Burkina Faso, care a dorit să-și păstreze anonimatul, potrivit Agerpres.

Potrivit unui responsabil al Ministerului Apărării din Mali, „dreptul de a urmări este recunoscut între Mali și mai multe state vecine, printre care Niger și Burkina”. „Prin urmare, dacă va fi necesar, Burkina și Niger vor putea exercita acest drept”, a adăugat oficialul.

Cinci bărbați înarmați și purtând turbane au răpit sâmbătă „un agent de securitate” român care lucra la mina de mangan din Tambao, o mică localitate din nordul Burkinei Faso, a confirmat duminică, într-un comunicat, Pan Africain Minerals (PAM), compania care exploatează mina.

Guvernul de la Ouagadougou a indicat sâmbătă că atacatorii „au fugit în direcția frontierei dintre Burkina și Niger”, lucru dezmințit de Niger, potrivit ministrului din Burkina Faso. AFP nu a putut obține deocamdată reacția oficială a autorităților din Niger.”Este o zonă de la frontiera cu cele două țări, prin urmare căutările se vor desfășura în cele două direcții”, a explicat pentru AFP un oficial al armatei din Burkina Faso.

Elemente ale Regimentului de Securitate Prezidențială (RSP, o unitate de elită) specializate în lupta antiteroristă au fost trimise în nordul Burkinei pentru a sprijini o echipă de militari ajunsă sâmbătă acolo de la Dori, cel mai mare oraș din regiunea Sahel din Burkina, a adăugat el.

Două celule de criză au fost activate la nivelul Guvernului și al Statului Major General al forțelor armate, a precizat un ofițer al Statului Major.”Ne consolidăm mijloacele militare în zonă, precum și serviciile de informații” la fața locului, a indicat sursa citată.

Potrivit unor localnici, operațiuni neobișnuit de intense de verificare a autovehiculelor au loc de sâmbătă seară în orașele din nord. Este pentru prima dată când un cetățean european este răpit în Burkina Faso, o țară din Sahel ferită până acum de răpiri de occidentali și de atentate teroriste, spre deosebire de state vecine precum Mali și Niger, încheie AFP.

Celula de criză convocată la București de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a informat familia cetățeanului român care a fost răpit sâmbătă de un grup de persoane înarmate în Burkina Faso și menține o legătură permanentă cu aceasta, a informat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) printr-un comunicat de presă remis duminică Agerpres.

Familia cetățeanului român a fost invitată duminică la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și a avut discuții cu reprezentanții Celulei de Criză, potrivit Direcției Purtător de Cuvânt și Comunicare a MAE.

În cadrul întrevederii au fost prezentate aspectele legate de situația actuală a cetățeanului român, fiind păstrat un dialog permanent cu familia în vederea transmiterii evoluțiilor, pe măsură ce acestea vor fi disponibile.

Potrivit MAE, Celula de Criză a continuat să lucreze pe parcursul serii de ieri și al nopții, fiind în contact cu autoritățile din Burkina Faso prin ambasadele României din regiune. De asemenea, reprezentanții MAE sunt în contact cu autoritățile franceze.

MAE a făcut, de asemenea, precizarea că cetățeanul român făcea parte dintr-o echipă de patrulare care asigura securitatea perimetrului exploatării miniere. Potrivit informațiilor obținute de la compania de exploatare minieră în cadrul căreia cetățeanul român activa, acesta nu ar fi fost rănit în schimbul de focuri, susține MAE.

„Conducerea minei și directorii întreprinderii se află în contact permanent cu autoritățile din Burkina Faso, care au detașat un important contingent militar în zonă, în vederea identificării răpitorilor. De asemenea, atașatul militar de pe lângă Ambasada Franței din Ouagadougou, cu care Ambasada României la Dakar este în legătură prin intermediul Consulului Onorific al României la Bamako, a comunicat că sunt în derulare demersuri specifice pentru urmărirea și identificarea răpitorilor”, se mai arată în comunicatul MAE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.