Pe urmele românului răpit în Burkina Faso

Un cetăţean român a fost răpit, în urmă cu o săptămână în Burkina Faso. Iulian Gherguţ lucra ca agent de securitate la o mină. Câţiva bărbaţi înarmaţi au atacat maşina cu care acesta făcea o patrulă de rutină.

 Autorităţile cred că răpitorii l-au dus pe român peste graniţă, în Niger sau în nordul statului Mali. De ce acolo? Pentru că este o zonă pe care autorităţile nu o controlează în totalitate. Pe unde mişună membri ai mai multor grupări teroriste. Una dintre ele este Al Qaida din Magrebul Islamic, care se ocupă cu predilecţie de răpiri şi cere răscumpărări în schimbul ostaticilor.

David Dembele, directorul de ştiri de la Mali24 ne dă mai multe informaţii despre această răpire. Informaţiile de până acum indică faptul că ostaticul a fost dus în Sahel, zonă care cuprinde o parte din Niger şi din nordul Mali.  Deci căutările se concentrează pe o zonă din Niger şi din nordul statului Mali. În nordul statului Mali se desfăşoară operaţiunea Barkhane, a trupelor franceze, care e pe cale să participe la eforturile de acolo, pe lângă armatele din Burkina Faso, Mali şi din Niger. Au apărut şi informaţii despre o intervenţie a armatei americane în căutarea românului. În tot cazul răpirea pare să aibă în spate organizaţia Al Qaida.

Modul de operare este al Qaida, însă nu există nicio dovadă clară în acest sens. Ajungem la această concluzie dacă privim felul în care românul a fost răpit. El lucra la o mină, deci era un potenţial ostatic. Este nevoie ca răpirea să fie revendicată, aşa cum se întâmplă de obicei, după care răpitorii pun condiţii pentru o eventuală eliberare a ostaticului. Este prima dată când un occidental este răpit în Burkina Faso. Este o noutate şi asta aduce nelinişte. În Mali am mai văzut răpiri, dar în Burkina Faso este prima dată.

Evident, locuitorii de aici cred că este un act de laşitate, pentru a pune presiune asupra umanităţii. Identitatea atacatorilor rămâne necunoscută, dar trebuie să ţinem cont de faptul că stilul răpirii nu este nou, a declarat pentru Impact global, David Dembele, director de ştiri, Mali24.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.