Vânzările de cafea au crescut

Vânzările de cafea au crescut cu aproximativ 15-20% în perioada Paștelui, comparativ cu aceeași perioadă a lunii trecute, însă, în ceea ce privește consumul zilnic, România se situează în coada clasamentului, cu o jumătate de ceașcă de cafea pe zi pe cap de locuitor, a declarat pentru Agerpres președintele Asociației Române a Cafelei (ARC), Marius Meleșteu.

‘Consumul de cești de cafea pe cap de locuitor în România se situează pe locul 30 la nivel mondial, cu 0,5 cești pe zi, în fruntea clasamentului aflându-se Olanda cu 2,4 cești pe zi, Finlanda cu 1,8 cești pe zi și Suedia cu 1,3 cești pe zi. Pentru 2015, sperăm că piața cafelei va avea o ușoară tendință ascendentă’, a menționat Meleșteu.

Președintele Asociației Române a Cafelei estimează că în perioada sărbătorilor Pascale vânzările de cafea au crescut cu aproximativ 15 — 20% față de aceeași perioadă a lunii trecute.

‘Pe piața din România s-a impus cafeaua arabica, la fel ca și în țările din Uniunea Europeană. Cafeaua prăjită deține cea mai mare cotă de piață, în timp ce specialitățile de cafea au înregistrat scăderi în ultimii ani. Loialitatea față de brand a fost și a rămas foarte puternică. Pachetul de cafea de 500 grame este cel mai vândut în România, 67% dintre români consumând cafea preparată la ibric, iar 33% cafea espresso și la filtru’, a mai spus Marius Meleșteu.

Acesta a precizat că, deși nu este un produs de lux, în România încă se mai aplică acciza la produsele de cafea, ‘unul din factorii care contribuie la menținerea consumului de cafea pe cap de locuitor la o cotă atât de redusă, față de celelalte țări din Uniunea Europeană și din lume’.

‘În majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, cafeaua nu este un produs accizat, fiind considerat un produs alimentar. Asociația Română a Cafelei consideră benefică luarea unei măsuri menite să elimine acciza la produsele din cafea, ceea ce va contribui la reducerea comerțului transfrontalier, a evaziunii fiscale și, cel mai important, la creșterea accesibilității consumatorului român la acest produs alimentar. Cafeaua verde importată suportă în 2015 o acciză de 153 euro pe tonă, cafeaua prăjită de 225 euro/tonă, în timp ce la cafeaua solubilă acciza este de 900 de euro pe tonă’, a adăugat președintele Asociației Române a Cafelei.

Acesta a mai spus că, în România, consumul de cafea este încă scăzut față de multe alte țări din lume, de numai 2,3 kilograme pe cap de locuitor pe an. ‘În Austria, consumul de cafea este de 7,96 kilograme pe cap de locuitor, iar în Germania de 6,95 kilograme. Și în estul Europei, consumul este mai mare decât la noi în țară: în Polonia, consumul anual pe cap de locuitor este de 3,19 kilograme, iar în Bulgaria este de 2,9 kilograme’, a mai spus Marius Meleșteu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.