Liberalii joacă la două capete în privința pensiilor speciale

Conducerea PNL a decis, miercuri, că nu susţine proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari, deşi acesta a fost semnat şi de liberali. Potrivit România TV, aproape 30 de parlamentari PNL şi-au pus semnătura de susţinere pe proiect, unul dintre ei explicând că aceasta este practica şi la Parlamentul European. 

Liderii centrali ai partidului critică proiectul de lege care le asigură pensii speciale membrilor Parlamentului. „Nu există un proiect (al pensiilor speciale pentru parlamentari-n.r.) care să fie depus. Am discutat cu liderul PNL de la Senat şi voi discuta şi cu liderul de la Cameră să ne lămurim care din colegii noştri şi dacă au semnat acest proiect sau nu. Tot ce pot să vă spun este că în şedinţa de conducere de astăzi s-a stabilit că acest proiect nu are girul conducerii politic al PNL, dar ştim foarte bine că pensiile şi indemnizaţiile în România nu sunt la nivelul pe care mulţi şi l-ar dori, dar, în acelaşi timp, este şi problema de prioritate, unde direcţionezi banii din bugetul României. Eu, faţă de acest proiect al PSD, aş fi avut altă prioritate. Dorinţele românilor este acel proiect măcar dublarea alocaţiilor pentru copii de la 42 la 84 de lei, dacă nu la 200 lei”, a declarat co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, relatează Romaniatv.net.

Cum mai mulţi liberali au semnat proiectul, Gorghiu a fost întrebată dacă le va cere să-şi retragă semnăturile:  „Fiecare parlamentar are dreptul de a avea iniţiativă legislativă. (…) Vom avea o discuţie în cadrul grupurilor parlamentare în momentul în care vom vedea acest proiect, eu nu-l cunosc, vorbesc pe o supoziţie că ar exista eacst proiect. O să ne consultăm şi cu liderii de grup şi cu colegii parlamentari, dar, repet, poziţia politică aceasta este şi nu este de ieri de azi, ci de anul trecut”.”În momentul în care se va depune proiectul şi în măsura în care sunt semnatari şi din partea opoziţiei, vom discuta atunci, la grup, care va fi poziţia grupului şi a celor care au semnat, dar poziţia politică este aceasta şi sunt convinsă că toţi colegii vor ţine cont de decizia politică de vot împotriva proictului de pensii speciale”, a mai spus Gorghiu.

Unul dintre liberalii semnatari, deputatul Vasile Varga, recunoaşte că a semnat proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari.

„Am semnat un proiect, sigur ca da. De ce sa mint? L-am semnat şi aşteptăm acum să-l vedem, deci este o iniţiativă, nu am văzut niciun proiect. Este o iniţiativă a domnului Daea, aşteptăm să ni-l dea şi nouă. Acum nu este depus nicăieri”, a spus Varga.

Liberalul susţine că, practic, el nici nu are nevoie de aceşti bani în plus la pensie, dar invocă situaţia celor din Parlamentul European.”Este vorba de indemnizaţie, nu este vorba de pensie. Pensia este pensie, este cu totul altceva (…) Este nevoie pentru că s-a făcut referire la ce se întâmplă în Parlamentul European, deci beneficiază fiecare membru al Parlamentului de o pensie. Aici, pe proiect, este o indemnizaţie. Aşa cum diplomaţii, grefierii, judecătorii primesc această indemnizaţie, aşa şi iniţiatorii au considerat probabil că este firesc să primească această indemnizaţie. Pensie nu poate să primească”, a explicat Varga.

Deşi iniţiator al proiectului, deputatul PNL spune că nu îşi va vota propria lege, dacă partidul i-o va cere: „Daca partidul spune politic ca nu sustine, atunci niciun parlamentar PNL nu va vota”.

Proiectul prevede majorarea pensiilor parlamentarilor în funcţie de numărul de mandate deţinute. Astel, pentru un mandat, un parlamentar va primi în plus la pensie aproximativ 1.200 lei, pentru două mandate aproximativ 2.400 lei iar pentru trei mandate aproximativ 3.600 lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.