Maria Grapini: IMM-urile au probleme cu accesul la finanţare

Comisia Europeana, Parlamentul European, Consiliul si mediul privat au datoria sa gaseasca solutii cât mai repede si cât mai adecvate, astfel încât IMM-urile europene sa se poata dezvolta, pentru a crea noi locuri de munca sustenabile’, a declarat europarlamentarul PC Maria Grapini, în cadrul dezbaterii ‘Improving SME Business Environment—What Next ?’, organizata si moderata de europarlamentarul roman în Parlamentul European.

‘Stiu ca IMM-urile au înca probleme cu accesul la finantare, cu costurile finantarii, cu concurenta în piata în raport cu marile companii si de aceea trebuie sa le sprijim  si sa înlaturam obstacolele birocratice din procesul de finantare al acestora. Stim cu totii ca IMM-urile sunt cea mai importanta sursa de noi locuri de munca, dar acestea pot fi creata doar daca IMM-urile au conditii sa se dezvolte’, a adaugat Maria Grapini.

La dezbaterea organizata de Europarlamentarul Maria Grapini, în calitate de Co-presedinte al Intergrupului pentru IMM-uri, împreuna cu domnul Othmar Karas — Presedintele Intergrupului au participat asociatii profesionale din UE,   Camere de Comert, europarlamentari, precum si doamna Drake Joanna-Director pentru IMM-uri si antreprenoriat din cadrul Directiei generale de specialitate din cadrul Comisiei europene.

Maria Grapini a moderat dezbaterea si a subliniat necesitatea comunicarii permanente între Comisia Europeana, Parlamentul European si mediul privat. Domnia sa a pus accent pe faptul ca IMM-urile au înca probleme cu accesul la piate, la finantare si internationalizarea afacerilor. ‘Este necesar ca statele membre sa aplice directivele europene si regulamentele, în asa fel sa existe efecte practice în sustenabilitatea  IMM-urilor pe termen lung’, a subliniat Maria Grapini. De asemenea, europarlamentatarul PC a propus analizarea cu mare atentie a proiectului TTIP (Parteneriatului transatlantic pentru comert si investitii) privind efectele asupra micilor producatori si asupra consumatorilor din piata UE.

TTIP își propune să creeze noi oportunități, atât în ‘Statele Unite ale Americii, cât si în  UE, având în vedere ca  99% dintre companiile din Europa și Statele Unite — peste 20 de milioane de companii din Uniunea Europeană și 28 de milioane în Statele Unite ale Americii — sunt IMM-uri.

La rândul sau, reprezentantul Comisiei Europene a precizat ca Fondul European pentru investitii strategice va veni cu instrumente suplimentare pentru stimularea IMM-urilor. Fondul va fi instituit în parteneriat strâns cu Banca Europeana de Investitii (BEI) si va mobiliza cel putin 315 miliarde EUR în investitii private si publice în întreaga Uniune Europeana. Acest Fond  este unul dintre instrumentele financiare pe care se bazeaza presedintele CE Jean-Claude Junker în obiectivul asumat de crestere economica în Europa.

În plus, doamna Drake Joanna a precizat ca nu se va taia din bugetul COSME -Programul pentru competitivitatea întreprinderilor si pentru IMM-uri, caruia îi sunt alocate 2,5 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

De asemenea, reprezentantul CE a anuntat ca viitor vom avea SBA (Small Business Act—2), în  care se va pune accent deosebit pe principiul ‘gândeste mai întâi la scara mica’. De asemenea, în timpul dezbaterii, participantii au recomandat ca internationalizarea afacerilor sa se faca atât în cadrul pietii UE cât si în tarile non-europene.

‘Consider ca a fost o dezbatere în favoarea IMM-urilor, o dezbatere în care am reușit să accentua din nou faptul că avem nevoie măsuri de îmbunătățire a mediului pentru IMM-uri, de acces la finanțare și la pitele de capital. Să nu uităm că în UE, IMM-urile asigură două treimi din locurile de muncă din sectorul privat,’ a declarat europarlamentatul Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.