Fabrică de țiglă, transformată în muzeu de sculpturi în aer liber
Fostă fabrică de ţigle, transformată în muzeu de sculpturi, în aer liber şi în tabără pentru artişti de pretutindeni. Muzeul „Terra” din Kikinda adună anual sculptori din întreaga lume, pentru a realiza dintre cele mai frumoase, amuzante şi complicate sculpturi, făcute integral din ceramică şi teracotă.
Construită în 1895, fabrica de ţiglă din Kikinda procura materia primă din apropiere. Lutul este exploatat în lângă localitatea Kikinda. Jovan Blat este cel care se ocupă de muzeu; este student la Timişoara, la Facultatea de Arte Plastic, iar tânărul organizează anual simpozioane de profil, cu sculptori internaționali.
În fiecare an, în luna iulie, invităm între șase și opt oameni din toată lumea. Aproape toți sunt profesori universitari din domeniul artelor. Specificul acestui simpozion este că noi construim sculpturi mari de teracota. Este o primă manifestare de acest fel, după perioada artei grecești de acum 2.000 de ani.
Aici, tehnica de modelare este construirea prin suprapunere. O metodă neconvenţională, dar şi foarte dificilă, spune Jovan.
Nu este o abordare obișnuită de sculptare. De regulă, sculptorii folosesc o matriță, de lemn sau metal. Pui lutul pe matriță, modelezi, scoți matrița, iar sculptura este gata. Metoda folosită de noi este cea în care lutul se autosusține.
Atelierul s-a transformat în muzeu, după ce organizatorii au stabilit că toţi cei care ajung la tabăra de sculptură trebuie să lase o lucrare mare şi două mici, ca şi exponate.